Vilma
3 °C
13 °C

Az orosz kormány is hackerekre panaszkodik

2017.01.15. 16:37

Jelentősen megnövekedett az orosz informatikai rendszerek elleni támadások száma -  ezt nyilakozta Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára a Rosszijszakaja Gazeta című kormánylapnak adott interjújában, amelyet az MTI szemlézett. A hackertámadások ráadásul Patrusev szerint külföldről jönnek: 

Az utóbbi időben azt tapasztaltuk, hogy jelentősen megnövekedett azoknak a kísérleteknek a száma, amelyek során külső erők kárt akartak okozni orosz informatikai rendszerekben.


A politikus szerint mind a hackerek a nemzetközi üzemeltetőket és szolgáltatókat is felhasználják és az alkalmazott módszerek folyamatosan fejlődnek. A fő internetszerverek pedig az Egyesült Államokban vannak, ezeket ráadásul "Washington hírszerzési, valamint egyéb olyan célokra használja fel, amelyek a dominanciája megőrzését szolgálják a világban". Ezt persze - mondja Patrusev - Obama kormánya figyelmen kívül hagyja amikor alaptalanul vádolja hackertámadásokkal Oroszországot. Patrusev azt is mondta, hogy

Oroszországnak adatai vannak arról, hogy egyes országok és transznacionális vállalatok együttműködnek a terroristákkal.

Ezek egyebek között olajat és más nyersanyagot vásárolnak tőlük, valamint a terroristák beleegyezésével gyártatnak és szállítanak árucikkeket az általuk ellenőrzött területeken. "Ennek véget vetni kivétel nélkül minden olyan ország feladata, amely kijelentette, hogy szembeszáll a terrorizmussal" - nyilatkozota Patrusev, aki sajnos nem nevezte meg az általa meggyanúsított kormányokat és cégeket. 

A politikus emellett sajnálkozását fejezte ki, hogy az Obama-kormány csak szavakban és nem tettekben működött együtt Oroszországgal a terrorizmus elleni küzdelemben és reményét fejezte ki, hogy ezen a téren 2017-ben konstruktív kapcsolatok jönnek majd létre Moszkva és Washington között.