Piroska
-3 °C
0 °C
Index - In English In English Eng

Őrizetbe vették a török hadsereg kilenc tisztjét Észak-Cipruson

2017.01.15. 18:08
Folytatódik Erdogan tisztogatása, a tiszteket azzal vádolják, hogy kapcsolatban állnak az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónokkal.

A tiszteket Ankarába szállították, ahol már több mint 41 ezer embert tartanak fogva a tavaly júliusi hatalomátvételi kísérlettel összefüggésben. Ankara szerint egy Gülen által irányított nemzetközi hálózat állt a puccskísérlet hátterében - jelentette vasárnap az Anadolu török állami hírügynökség katonai forrásokra hivatkozva.

Ciprus 1974 óta megosztott, vagyis azóta, hogy a török hadsereg megszállta a sziget északi részét válaszul a görög ciprióták puccsára, amelynek célja az ország Görögországhoz csatolása volt. A 2004 óta az Európai Unió részét képező Ciprusi Köztársaság fennhatósága csak a sziget déli részére terjed ki, ahol a görög lakosság él. Észak-Cipruson 1983-ban kiáltották ki önhatalmúlag az Észak-Ciprusi Török Köztársaságot, amelyet Ankarán kívül más állam nem ismer el, és ahol azóta is török katonák állomásoznak.

Jelenleg tárgyalások folynak a sziget egyesítéséről, bár Recep Tayyip Erdogan elnök legutóbb erről azt mondta, hogy a török hadsereg kivonása szóba se jöhet a ciprusi kérdés rendezéséről szóló tárgyalásokon. (MTI)