Elkapták az isztambuli szilveszteri tömeggyilkost

2017.01.16. 22:39 Módosítva: 2017.01.16. 22:55

Cikkünk frissül

  • 39 embert ölt meg egy fegyveres az isztambuli Rena klubban szilveszterkor
  • A támadó elmenekült, később az Iszlám Állam vállalta magára a merényletet. A gyilkos neve és üzbég állampolgársága nem sokkal később derült ki.
  • Isztambulban fogták el hétfő éjjel, bár a korábbi aggodalmak szerint már elhagyta az országot.
  • Abdulgadir Masaripov Afganisztánban kaphatott kiképzést.

Török források szerint elfogták azt a férfit, aki szilveszterkor a Reina nevű isztambuli bárban 39 embert ölt meg, és 69-et megsebesített. Az üzbég Abdulgadir Masaripovot török hatóságok fogták el egy különleges művelet keretében, a barátja házában, Isztambul egyik nyugati külvárosában, Esenyurtban. Az Anadolu állami hírügynökség szerint négy másik embert, köztük egy kirgiz férfit és három nőt is elfogtak Masaripovval együtt. Erről twittelt a CNN Türk is.

Azt is írják, hogy további terrorellenes akciók folynak hétfőről keddre virradó éjjel.

A terrorista állítólag ellenállt az elfogásnak. A török média az alábbi képet közli az elfogásról szóló tudósításaiban:

Az orosz RT azt írja török lapokra hivatkozva, hogy Masaripov a mészárlás után egy rejtekhelyre menekült, ott csatlakozott hozzá a felesége és gyerekei. A férfi fogta a négyéves fiát, és menekülésbe fogott. A fiú ott volt mellette, amikor hétfő este elkapták. A Hürriyet török napilapra hivatkozva az MTI azt írta, a férfi feleségét egy éves kislányával együtt már január 12-én őrizetbe vették.

A BBC úgy tudja, a férfi családjával érkezett Üzbegisztánból a törökországi Konyába, ahol lakást bérelt. Isztambulba bő két héttel a szilveszteri merénylet előtt, december 15-én ment.

A török hatóságok szerint Masaripov elismerte a merényletet.

A férfi 1983-ban, az akkor még a Szovjetunióhoz tartozó Üzbegisztánban született. Négy nyelven beszél az üzbég és az orosz melett vélhetően törökül és arabul.

Isztambul polgármestere szerint Masaripov egy éve jött Törökországba, előtte Afganisztánban kapott kiképzést. Erős bizonyítékok vannak ellene, elsősorban ujjlenyomata, amely megegyezik a helyszínen találtakkal. 

A török kormány korábbi beszámolói szerint nagy volt a valószínűsége, hogy a férfi már elhagyta Törökországot és csatlakozott az Iszlám Államhoz, amely magára vállalta a merényletet – emlékeztetett a BBC. Az elfogás ismeretében azonban lehetséges, hogy a nyilvánosságnak szánt nyilatkozatok célja épp a merénylő éberségének elaltatása volt.

Elkapták az isztambuli szilveszteri tömeggyilkost

A szilveszteri támadást az Iszlám Állam vállalta magára, azt állítván, hogy bosszú volt a törökök szíriai beavatkozása miatt.

Az áldozatok között volt szaúdi, jordániai, tunéziai, marokkói, libanoni, líbiai, izraeli, indiai állampolgár, illetve egy belga-török kettős állampolgár is. A török terrorellenes erők nyomozása során az elmúlt 16 napban legkevesebb 35 embert állítottak elő.

Néhány órával az elfogás előtt a miniszterhelyettes arra utalt, hogy valamelyik külföldi titkosszolgálat is érintett az ügyben. A török politikusi nyilatkozatoknál azért érdemes megjegyezni, hogy Erdogan elnöktől a bírálói szerint nem áll távol, hogy saját céljaira használjon fel egy-egy belpolitikai eseményt.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport