16:00, December 01.
Horvátország 0
Belgium 0
Ahmad bin Ali Stadion F csoport
16:00, December 01.
Kanada 0
Marokkó 0
al-Tumama Stadion F csoport
20:00, December 01.
Japán 0
Spanyolország 0
Kalifa Nemzetközi Stadion E csoport
20:00, December 01.
Costa Rica 0
Németország 0

Szijjártó véget vetne a Moszkva elleni szankcióknak

2017.01.23. 10:09

A magyar-orosz külügyminiszteri találkozó célja a februári budapesti csúcstalálkozó sikerének előkészítése - közölte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, amikor hétfőn Moszkvában fogadta Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminisztert. Lavrov szerint a megbeszélésen egyúttal áttekintik a Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök egy évvel ezelőtti moszkvai tárgyalásain elért megállapodások végrehajtását. 

A magyar partnerek megerősítették elkötelezettségüket a magyar-orosz együttműködés folytatása mellett a paksi atomerőműnek a Roszatom részvételével történő bővítése ügyében - mondta Lavrov.

Az orosz diplomácia vezetője részvétét fejezte ki a veronai magyar buszbaleset miatt.

Vlagyimir Putyin
Vlagyimir Putyin
Fotó: Sputnik

Nagyon hosszú idő után úgy látjuk, hogy a nemzetközi folyamatok segítenek a magyar-orosz kapcsolatok fejlesztésében - jelentette ki Szijjártó Péter.

Szerinte a magyar kormány nagyon komolyan készül Putyin budapesti látogatására. Szijjártó szerint a kétoldalú viszony sokat szenvedett a nemzetközi szankciós környezetben, de a közösen elhatározott gazdasági együttműködési programok - a regionális együttműködés,  az oroszországi magyar technológiai beruházások, elsősorban a mezőgazdaság terén, és a gépipari együttműködés - jól fejlődnek.

Az EU és Oroszország közötti kapcsolat romlása jelentős veszteséget hozott, ennek véget kell vetni – idézte a magyar külügyminisztert a Ria Novosztyi.

Magyarország úgy látja, hogy európai szempontból sürgősen szükség van a kiegyezésre az EU és Oroszország között - mondta Szijjártó. "Ha az EU és Oroszország nem tud kiegyezni egy pragmatikus, szoros együttműködés feltételeiben, akkor az unió súlyosan le fog maradni a nemzetközi gazdasági és politikai versenyben" - közölte. 

Szijjártó Péter kijelentette, hogy nemcsak külügyminiszterként, de személyesen is várta, hogy találkozhasson Lavrovval. Köszönetet mondott tárgyalópartnerének a veronai buszbaleset miatti orosz részvétnyilvánításért. A Moszkvában tárgyaló magyar delegáció a nemzeti gyásznap miatt fekete szalagot visel.  • Tippek
  • Hírek