Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Német razzia: Magyarországról rendeltek gumilövedékes, "migránsriasztó" fegyvereket

2017.01.24. 22:33 Módosítva: 2017-01-25 12:45:43

A frankfurti államügyészség 11 tartományban tartott házkutatásokat olyan gumilövedékes fegyvereket keresve, amelyeket egy magyarországi webshopból rendeltek, írja a Die Zeit.

Az ügyészség ugyan nem nevezte meg, melyik magyar webshopról van szó, de a lap szerint minden jel arra utal, hogy arról a vállalkozásról van szó, ami "Migránsriasztó" néven árulta a fegyvereket. Ezek a fegyverek keménygumiból készült lövedéket lőnek ki, amelyek súlyos sérüléseket, akár halált is okozhatnak. 

image.png

A Zeit azt írja: ezek a fegyverek Magyarországon legálisan tarthatók, Németországban azonban tiltott a tartásuk és a használatuk.  Egy Kalasnyikovra hasonlító, gumilövedékes fegyver 750 euróba (kb. 230 ezer forintba), egy kisebb pisztoly 370 euróba (kb. 115 ezer forintba) kerül.

A rendőrség Baden-Württembergben, Bayernben, Berlinben, Brandenburgban, Hessenben, Alsó-Szászországban, Észak-Rajna-Vesztfáliában, Szászországban, Szász-Anhaltban, Schleswig-Holsteinben és Türingiában tartott összehangolt akciót, amelyben lakásokat és üzlethelyiségeket kutattak át. Huszonkilenc embert gyanúsítottak meg lőszerrel és lőfegyverrel való visszaéléssel.

A lap szerint arról a webshopról van szó, ami 2016 eleje óta működik. Korábbi információk szerint eddig legalább 198 esetben rendeltek Németországba ilyen fegyvereket, ezért a mostani razzia csak a kezdet.

A Magyarországon működő webshop Német-Magyar Kereskedelmi és Értékesítési Kft. néven működik az I. kerületi Batthyány utcában, és egy  Mario Rönsch nevű német üzemelteti. A fegyvereket ő veszi meg Magyarországon, majd onnan postázza a német megrendelőknek. A honlapon, amit direkt nem linkelek ide, úgy mutatják be az egyik fegyvert, hogy Angela Merkel kancellár arcképére lőnek vele. Van olyan fegyver is, amit "antifa(siszta)-riasztóként" hirdetnek.

Mario Rönsch ismert a német rendőrség előtt. Korábban  közösség elleni  uszítás és állam elleni bűncselekmények miatt körözték. Korábban olyan rasszista Facebook-oldalt működtetett, ami menekültek és muszlimok ellen lázított, erőszakra és önbíráskodásra szólított fel. A férfi tavaly májusban eltűnt a német hatóságok látóköréből. Most Budapesten él.

Magyarországon legális 

Ezek a fegyverek 13 éve vannak forgalomban Magyarországon, több tízezer darab fogyott belőlük, és senkit sem öltek meg velük, írta cikkünk megjelenése után Vass Gábor, a Kaliber magazin főszerkesztője. Kifejezetten úgy fejlesztik ki és gyártják őket, hogy rendeltetésszerű használatuk mellett kizárható legyen a súlyos, maradandó sérülés vagy a halál bekövetkezte. A gumilövedékes fegyverek emberélet kioltására alkalmas lőfegyverré sem alakíthatóak át anyaguk és konstrukciójuk miatt.  

Vass Gábor azt írta: a cikkben említett Mario Rönsch tevékenysége a magyar jogszabályok szerint is illegális. Mert hiába szabadon tarthatóak ezek a fegyverek, forgalmazásukhoz hatósági engedély szükséges, és csak forgalmazási engedéllyel rendelkező fegyverbolt árulhat ilyesmit. Webshopból még belföldön sem értékesíthető fegyver, exportra pedig főleg nem.