Kavarnak az oroszok a szíriai béketárgyalásokon

2017.01.27. 11:24

Február végére halasztják az ENSZ égisze alatt folyó genfi Szíria-közi tárgyalások újabb fordulóját, amelyet eredetileg február 8-ra tűztek ki – jelentette be az orosz külügyminiszter a szíriai ellenzékkel pénteken Moszkvában megtartott találkozóján az MTI szerint. Szergej Lavrov nem közölte a halasztás okát.

Az orosz fővárosban megrendezett fórumon a szíriai kormánnyal szemben álló azon csoportosulások is megkapták az arab ország Moszkva által kidolgozott alkotmánytervezetét, amelyek nem vettek részt a hét elején megtartott asztanai tárgyalásokon. 

Az orosz diplomácia vezetője kijelentette, hogy Oroszország senkire sem kívánja ráerőltetni az alkotmánytervezetet. Mint mondta, a dokumentumban a szíriai kormánynak és ellenzéknek az elmúlt évben az alaptörvényre vonatkozó javaslatait foglalták össze, azzal a céllal, hogy előmozdítsák a genfi tárgyalásokat. 

A moszkvai egyeztetésre 25 ellenzéki képviselőt hívtak meg. Az úgynevezett "rijádi csoport", a Tárgyalási Főbizottság (HNC) lemondta a részvételét, a szíriai kurdok Demokratikus Unió Pártja (PYD) viszont jelezte részvételi szándékát. A tényleges résztvevők hivatalos listáját nem tették közzé. 

A lázadók egy része szerint mind az orosz-török közvetítéssel tető alá hozott tavaly év végi tűzszünet, mind a most formálódó politikai megoldás Aszad elnök túlélését szolgálja.  • Tippek
  • Árfolyam