Bepánikolt a Google a Trump által kitiltott munkatársai miatt

2017.01.28. 17:50 Módosítva: 2017.01.28. 23:29
Botrányos jelenetek játszódtak le a világ repülőterein, miután életbe lépett Donald Trump elnök új rendelete, amely hét muszlim országból megtiltotta a beutazást az Egyesült Államokba. A Google több mint száz munkatársát érintheti a rendelkezés, de az IT szektor mellett a tudományos kutatások és az űrkutatás terén is komoly fennakadásokat okozhat az új szabály. Két iraki az Atlanti óceán felett repült, amikor életbe lépett a rendelet, emiatt a New York-i repülőtéren vették őrizetbe őket. Nem utazhat az Oscar-díj átadásra egy iráni filmrendező sem. Válaszul Irán is kitiltja az amerikaiakat.

A Google vezetése egy belső utasításban haladéktalanul visszarendeli az Egyesült Államokba az összes olyan munkatársát, akik azokban az arab országokban vannak, amelyek ellen Donald Trump elnök beutazási tilalmat vezetett be.  

Donald Trump elnök pénteken jelentette be, hogy sokkal szigorúbban fogják szűrni, ki léphet be az országba. Az  elnöki rendelet azonnali hatállyal és határozatlan időre felfüggesztette szíriai menekültek befogadását, és 120 napra felfüggesztette a beutazást  Szíriából, Iránból, Irakból, Szudánból, Líbiából, Szomáliából és Jemenből.

Az amúgy indiai származású Google-vezető, Sundar Pichai azt írja: több mint száz alkalmazottjukat érintheti a beutazási korlátozás, írja a Bloomberg. Pichai szerint fájdalmas látni, milyen hatással van az elnöki rendelet a vállalat alkalmazottaira. A Google mindig egyértelművé tette, hogy támogatja a bevándorlást, és ez ezután sem fog változni.

A kutatásra is káros az új rendelet

Az érintett emberek a Google-nak dolgoznak, de munkájuk miatt gyakran kell külföldre utazniuk. A Google attól tart, hiába van érvényes vízumuk, nem térhetnek vissza az USA-ba. A cég szerint fennáll a veszély, hogy családok szakadnak szét, és nagy nehézségekbe ütközik a jövőben tehetséges szakemberek Egyesült Államokba utaztatása. Az elnöki rendelet azokra is vonatkozik, akiknek már zöldkártyája, azaz állandó tartózkodásra jogosító engedélyük van, amivel munkát is vállalhatnak az Egyesült Államokban. 

A Google nem az egyetlen olyan cég, amely korábban és most is hangoztatja, hogy az ő tapasztalataik szerint káros lehet a bevándorlók kitiltása – az IT szektor mellett a tudományos kutatások és az űrkutatás terén is komoly fennakadásokat okozhat, ha az USA hirtelen olyan embereket nem enged vissza, akik évek óta ott élnek és dolgoznak.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója is elítélte a rendeletet. Posztjában azt írta: az ő felmenői Németországból, Ausztriából és Lengyelországból vándoroltak be az USA-ba, felesége szülei pedig Kínából és Vietnamból menekültek. Az Egyesült Államok egy bevándorlók által alkotott nemzet, amire büszkének kell lennünk, írta Zuckerberg. "Mint közületek sokakat, engem is aggasztanak a legújabb elnöki rendelet következményei. Fontos az ország biztonsága, de ezt úgy kell biztosítanunk, hogy azokra koncentrálunk, akik valóban veszélyt jelentenek".

A probléma nem teljesen új. Elon Musk, a Tesla és a SpaceX vezetője hónapokkal Trump megválasztása előtt válaszolt őszintén egy témába vágó kérdésre, és a válaszból kiderült, hogy Musk cégeihez is szívesen vettek volna fel sokkal több külföldi szakembert, de korábban is léteztek korlátozások, melyek megakadályozták őket ebben. Azok azonban nem elnöki határozatok voltak, csak szigorú szabályok írták elő, milyen átvilágításon kell átmennie annak, aki az űriparban akar dolgozni.

Megérkeztek, őrizetbe vették őket

Trump elnöki rendeletének már látszanak a hatásai. Szombaton nem engedtek felszállni öt iraki és egy jemeni állampolgárt egy New Yorkba tartó EgyptAir járatra, jelentette a Reuters. Az érintettek tranzitutasként érkeztek a kairói repülőtérre. A források közölték: annak ellenére tartóztatták fel, majd irányították át őket hazájukba tartó járatokra, hogy érvényes vízumuk volt az Egyesült Államokba.  

A New York Times arról írt, hogy két iraki éppen az Atlanti óceán felett repült, amikor életbe lépett Donald Trump rendelete. Mindkét embernek érvényes vízuma volt. Egyikük tíz évig dolgozott az Egyesült Államok kormányának Irakban tolmácsként és más beosztásokban. Munkája miatt két alkalommal is támadás érte Irakban. Trump beiktatásának napján kapott vízumot az USA-ba. A hírek hatására a Kennedy-reptérnél tüntetés kezdődött. 

A másik iraki családegyesítés keretében utazott New Yorkba. Felesége dolgozott az amerikaiaknak Irakban, ő és gyermekük már az USA-ban él. A férfi feleségének a repülőtéren azt mondták, férjét az elnök rendelete értelmében valószínűleg visszaküldik Irakba. Csak néhány órán múlt az is, hogy csapatával vissza tudott térni Kanadából az USA-ba a szudáni-ausztrál kettős állampolgárságú NBA-játékos, Thon Maker, a Milwaukee Bucks újonca. Nadhim Zahawi konzervatív brit parlamenti képviselő a Twitteren azt írta, ő sem léphet be ezután az Egyesült Államokba, miután iráni születésű. 

A Mirror szerint a rendelet alapján nem utazhat el az Oscar-díj átadásra a legjobb külföldi film kategóriájában jelölt alkotás rendezője, az iráni Asghar Farhadi sem. Irán bejelentette: az Egyesült Államok döntésére válaszul ők sem engedik be az amerikai állampolgárokat az országba. Irán szerint Trump rendelete sérti a nemzetközi jogot. Az iráni külügyminiszter szerint Trump rendelete "nyílt támadás a muzulmán világ és az iráni nép ellen". 

Washington felfüggesztette az iráni Lautenberg programot is, amelynek keretében iráni vallási kisebbségek ideiglenes vízummal Ausztriában készültek fel az áttelepülésre az Egyesült Államokba. A 27 éves amerikai programot eredetileg a Szovjetunióban élő zsidó emberek megsegítésére találták ki. Ausztria a program keretében tranzitországként működött, ahol a saját hazájukban fenyegetésnek kitett iráni keresztények, zsidók és a bahái vallás tagjai érkeztek osztrák vízummal. Az osztrák kormány kénytelen volt a program mintegy 300 jelentkezőjének visszamondani a vízumát, akik még nem jutottak el Ausztriába. Az osztrák külügyminisztérium szerint az érintettek közül csupán mintegy száz embert sikerült eddig értesíteni arról, hogy jelenleg nem tudnak Ausztriába belépni.

Tanácstalanok a légitársaságok

A rendelet váratlanul érte a légitársaságokat. A holland KLM légitársaság bejelentette: világszerte hét utasát nem engedte fel amerikai járataira. Utasaikat arról kellett tájékoztatniuk, hogy "nincs értelme elvinnünk őket az Egyesült Államokba". A KLM illetékese szerint egyelőre nem teljesen világos, hogy pontosan kikre vonatkozik a beutazási tiltás.

A berlini amerikai nagykövetség egyik munkatársa a Spiegelnek azt mondta: nincs információjuk arról, hogy érinti a korlátozás a hét arab ország Berlinben élő állampolgárait. A Lufthansa is tanácstalan. Csak annyi tájékoztatást tudott adni, hogy az utazók kísérjék figyelemmel az Egyesült Államok hivatalos közléseit. 

Több nemzetközi légitársaság is megtagadja a felszállást amerikai járataira iráni állampolgárok számára, jelentette az AFP.  Két teheráni utazási iroda munkatársai arról számoltak be, hogy a dubaji Emirate Airlines, a török Turkish Airlines, és az abu-dzabi Etihad Airways légitársaságok jelezték: ne adjanak el jegyeket amerikai vízummal bíró irániaknak, mert nem fogják őket felengedni az Egyesült Államokba tartó járataikra.

Egy iráni diák, aki Kaliforniában tanul, azt mondta az AFP-nek, hogy február 4-én akart visszarepülni az Egyesült Államokba Iránból, de a török légitársaságnál vásárolt jegyét visszavonták. Az iráni nő így felvette a kapcsolatot kaliforniai egyetemével, amely annyival tud neki segíteni, hogy küld egy levelet, amelynek segítségével talán Európából visszarepülhet Kaliforniába.

A Qatar Airways katari légitársaság szombaton figyelmeztetést tett közzé a honlapján. A szöveg szerint az említett hét muszlim ország állampolgárai csak akkor utazhatnak az Egyesült Államokba, ha állandó tartózkodásra jogosító engedélyük (zöldkártyájuk) van, vagy ha külföldi kormányok, az ENSZ, nemzetközi szervezetek vagy a NATO alkalmazottaiként kaptak vízumot. Később szombaton Gillian Christensen, a nemzetbiztonsági hivatal szóvivője módosította a fenti közlést. Eszerint a hét muszlim ország állampolgárait érintő beutazási tilalom a "zöldkártyásokra" is vonatkozik.

Felgyorsítják a biometrikus azonosítást

Az elnöki rendelet szerint a 120 nap letelte után elsőbbséget élvez majd a vallásuk miatt üldözött kisebbségek befogadása ezekből az országokból. Trump korábban közölte, hogy a Közel-Keletről menekülő keresztények élveznek majd előnyt.

Általában is megszigorítják a beutazásokat: az Egyesült Államokba belépő valamennyi utast szigorú vizsgálatnak vetik alá. Felgyorsítják a be- és kilépők biometrikus ellenőrzését. A szövetségi államok megkapják a jogot, hogy a későbbiekben maguk döntsenek arról, akarnak-e majd befogadni menekülteket, s ha igen, akkor hol telepítik le őket.  

A rendeletet az elnök a Pentagonban (a védelmi minisztériumban) írta alá, miután ünnepélyes keretek között beiktatta tisztségébe James Mattis védelmi minisztert. "Új ellenőrző intézkedéseket vezetek be, hogy távol tartsam a radikális iszlamista terroristákat az Egyesült Államoktól. Nem akarjuk őket itt". Csakis azokat engedik be, akik "támogatják az országot és mélységesen szeretik népét".    • Hírek
  • Személyi kölcsön