Kihallgatták a Fillon házaspárt a fiktív állások ügyében

2017.01.30. 20:25

Kihallgatta hétfőn a francia igazságszolgáltatás Francois Fillon volt francia miniszterelnököt, konzervatív elnökjelöltet és feleségét az állítólagos fiktív állások ügyében indított vizsgálat keretében - írja az MTI francia rendőrségi forrásokra hivatkozva.

A volt kormányfő környezetének tájékoztatása szerint a házaspár tagjait külön-külön hallgatták meg, feltételezhetően a pénzügyi visszaéléseket vizsgáló egyik bíró vagy pedig az ügyészség megbízásából eljáró korrupció elleni központi hivatal nyomozói idézték be őket. A felmérésekben eddig Marine Le Pen, a Nemzeti Front elnökével fej fej mellett az élen haladó konzervatív jelölt kampányát gyakorlatilag felfüggesztette a sajtóban csak Penelope gate-nek nevezett gyanú, amely szerint Fillon felesége nyolc éven át mintegy félmillió euró fizetést vett fel a nemzetgyűlésben férje, majd annak utóda asszisztenseként, de az állást valójában nem töltötte be, tényleges munkát nem végzett.

Az igazságszolgáltatás egy másik ügyben is vizsgálódik. A Le Canard enchainé című szatirikus lap úgy értesült, hogy Penelope Fillont 2012 május és 2013 december között a La Revue des Deux Mondes című irodalmi folyóirat alkalmazta irodalmi munkatársként havi bruttó 5 ezer euróért, de a lapban csak két recenziója jelent meg ebben az időszakban. A lap tulajdonosát, Marc Ladreit de Lacharriere milliárdos üzletembert, Francois Fillon régi barátját is kihallgatták hétfőn. A nyomozók arra keresik a választ, hogy Fillon felesége, akit a közvélemény eddig a férje politikai karrierjétől magát távol tartó, vidéken élő háztartásbeli feleségként ismert, betöltötte-e a kérdéses állásokat.

Francois Fillon gyalázatos rágalomnak minősítette a Le Canard cikkét, amellyel szerinte az ő elnökjelöltségét akarják tönkretenni. A volt miniszterelnök azt is tudatta, hogy felesége 1981 óta mellette dolgozik, elsősorban a képviselői választókörzetében, nem pedig a nemzetgyűlésben látott el asszisztensi feladatokat. Penelope Fillon egyelőre nem szólalt meg nyilvánosan.

A párizsi ügyészség sikkasztás, hivatali bizalommal való visszaélés és csalás gyanújával indított vizsgálatot. Elemzők szerint nem valószínű, hogy az elnökválasztási kampány alatt bármilyen eljárás is indulna a Fillon házaspár ellen, ugyanakkor az elnökjelölt érdeke volt, hogy minél előbb beidézzék és tisztázza magát az igazságszolgáltatás előtt.  • Hírek
  • Bankszámla