Lövöldözés volt egy québeci mecsetben

2017.01.30. 06:25 Módosítva: 2017.01.30. 09:04

Lövöldözés volt vasárnap a kanadai Québecben az ottani iszlám kulturális központ mecsetében. Hatan meghaltak, nyolcan megsebesültek.

Szemtanúk szerint az esti ima idején maszkos fegyveresek hatoltak be az épületbe helyi idő szerint este nyolckor, és tüzet nyitott az imádkozókra. A mecsetben gyerekek is voltak. Egy szemtanú úgy emlékezett, hogy a támadók Allahu Akbart is kiáltottak. Más értesülések szerint hárman voltak a támadók.

A lövöldözés idején 50-100 ember lehetett a mecsetben.  A La Presse című kanadai lap internetes kiadásában tudni vélte hogy az egyik gyanúsított AK-47-es gépkarabéllyal volt felfegyverkezve.  

A Reuters hírügynökség szerint a merénylet után a rendőrség különleges egysége behatolt a imahelyre. A rendőrség szóvivője nem sokkal később bejelentette, hogy két embert őrizetbe vettek: egyiküket a helyszínen, a másikat egy üldözés után a québeci Orléans-ban

A québeci tartományi rendőrség szóvivője sajtótájékoztatóján azt mondta: a hat halálos áldozat 35 és 70 év közötti.  

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök elítélte a muszlimok elleni merényletet, amelyet terrortámadásnak nevezett.

A kormányfő szerint szívszorító ennyi értelmetlen erőszakot látni. A társadalom sokfélesége és a vallási türelem olyan érték, amelyet a kanadaiak nagy becsben tartanak.  Trudeau hangsúlyozta: a kanadai muzulmánok a nemzet fontos részét alkotják, "ezeknek az értelmetlen cselekedeteknek nincs helyük közösségeinkben, városainkban és az országban". A miniszterelnök kijelentette: a bűnüldöző szervek minden kanadai jogait megvédik, és minden erőfeszítést megtesznek, hogy felelősségre vonják az elkövetőket.

Quebec tartományi kormányfője,  Philippe Couillard a Twitteren azt írta: "Fogjunk össze az erőszak ellen! Szolidaritást a québeci muszlim hívőkkel!" 

Mohamed Yangui, a helyi közösség vezetője szerint áltagosan hatvan és száz között mozog a vasárnap este imádkozók száma, írja a Kanadai Magyar Hírlap . Yangui azt mondta:

Ez egy barbár cselekedet, ugyanakkor nem jellemzi a québeci társadalmat. 

Tavaly nyáron pont ezt a mecsetet támadta meg egy ismeretlen tettes, aki egy levágott malacfejet helyezett el a bejáratnál. Három héttel később pedig egy olyan üzenet érkezett, ami ezt a szöveget tartalmazta: "Mi a súlyosabb: egy malacfej, vagy a népírtás?"

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport