Trump: A bevándorlásról szóló rendelet nem a muszlimok kitiltását jelenti

2017.01.30. 00:21

Donald Trump amerikai elnök vasárnapi közleményében azt írja, hogy a bevándorlásról hozott elnöki rendelet nem a muszlimok kitiltásáról szól, a vízumkiadást pedig 90 nap múlva helyreállítják, írja az MTI.

Az elnök vasárnap délutáni közleményében hangsúlyozta, hogy 90 nap múlva - amint az új biztonsági, határellenőrzési mechanizmusokat kialakítják - ismét megkezdődik a vízumok kiadása a világ valamennyi országa számára. Donald Trump megismételte, amit már szombaton újságíróknak megfogalmazott: a beutazások felfüggesztése nem muszlimellenes intézkedés, csupán az a célja, hogy az ország biztonságát sikerüljön megőrizni.

Az országunknak erős határokra és extrém átvilágításra van szüksége, MOST! Nézzétek meg mi történik Európa-szerte, sőt, az egész világon - káosz!

twittelte ki Donald Trump, amerikai elnök magyar idő szerint vasárnap délután. A Trump-adminisztráció a bírósági ítéletek, és a tömeges tiltakozások ellenére továbbra is kitart amellett a pénteken életbelépő rendelet mellett, amely hét muszlim országból megtiltotta a beutazást az Egyesült Államokba. A rendelkezés Irán mellett hat arab országra, Irakra, Szíriára, Jemenre, Szudánra Líbiára és Szomáliára vonatkozik.

Vasárnap reggel írtuk meg, hogy az amerikai bíróság felfüggesztette Trump pénteki rendeletét, így nem utasíthatók ki azok a beutazók, akik a hét ország állampolgáraira kiterjedő elnöki döntés érvénybe lépésekor már úton voltak, de csak az amerikai repülőterekig juthattak. Körülbelül kétszáz emberről lehet szó. Azért nem több, mert sokakat már az Egyesült Államokba induló gépekre fel sem engedtek az érvényes beutazási, munkavállalási engedély ellenére sem.

A BBC legfrissebb cikke szerint Trump kabinetfőnöke azt mondta, eddig 325 000 emberből, akiket érintett a törvény csak 109 utazót tartóztattak fel. A lépést széles körben elítélték, tizenhat főállamügyész szerint a rendelet alkotmányellenes. Egy szövetségi bíró ideiglenesen leállította a vízummal utazók deportálását.

Nyilatkozott vasárnap délután Bob Corker republikánus szenátor is, aki leszögezte: az elnöki rendeletet "nem megfelelően alkalmazták", különösen azok esetében, akik zöldkártyával rendelkeznek.

Közben Ahmed Hussen, Kanada bevándorlásügyi minisztere megerősítette, hogy országa átmenetileg tartózkodási engedélyt ad az amerikai elnöki rendelet miatt Kanadában rekedt utasoknak. Hussen sajtóértekezleten jelentette be Ottawa döntését, ám nem pontosította, hogy hány emberről van szó. Egyúttal közölte azt is: a kanadai kormány garanciát kapott az Egyesült Államoktól arra, hogy az elnöki rendelet nem vonatkozik azokra a kanadaiakra, akiknek kettős állampolgárságuk van, és az egyik állampolgárság a dekrétumban említett hét muszlim állam egyikéből származik.

Hasonló garanciákat kapott egyébként az Egyesült Királyság is. Boris Johnson külügyminiszter, miután vasárnap egyeztetett az amerikai illetékesekkel, bejelentette, hogy az Egyesült Királyságban élő kettős állampolgárok szintén mentesítést kapnak az elnöki rendelet alól. A két állampolgársággal rendelkező utasok közül csak azokat ellenőrzik szigorúbban - de beengedik őket az Egyesült Államokba -, akik közvetlenül a dekrétumban érintett hét ország egyikéből érkeznek.  • Tippek
  • Bankszámla