Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A bűvös hetes menti meg a női nemiszerveket Kenyában

2017.02.01. 20:30
Lányok százai menekülhetnek meg 2017-ben nemi szervük megcsonkolásától egy számbabona miatt Kenyában. Az ok, hogy a 270 ezres kuria népcsoportban balszerencsésnek tartják a 7-es számot.

A hiedelem miatt a kuriák között idén nem végeznek női körülmetéléseket, a múlt év decemberére előrehozott csonkolásokat pedig a kormány igyekezett megakadályozni egy kampánnyal. Mivel a körülmetélést a decemberi iskolai szünet idején végzik, legközelebb csak 2018 végén történhet csonkolás.

Jogvédő szervezetek felszólították a kormányt, hogy használja ki a hátralévő két évet és adjon új lendületet a körülmetélés elleni küzdelemnek. A szomszédos Tanzániában a kenyainál is nagyobb kuria népcsoport él, amely idén várhatóan ugyancsak eltekint a csonkolási rítustól.

Becslések szerint  200 millió olyan nő élhet a világon, akinek részben vagy egészben eltávolították a külső nemi szervét. A csonkolás főleg 27 afrikai országra jellemző, de előfordul Jemenben, Kurdisztánban és Indonéziában is.

Kenya törvény tiltja a csonkolást, de becslések szerint ott is minden ötödik nő átesett a rítuson, főleg olyan közösségekben, ahol a körülmetélést elengedhetetlennek tartják a a kiházasításhoz.

A kuriáknál a nőket mindaddig gyereknek tekintik, amíg át nem esnek a körülmetélésen, amely megtörténhet bármikor 8 és 20 éves koruk között. A körülmetéletlen nőket kiközösítik, nem mehetnek férjhez és nem vehetnek részt számos közösségi tevékenységben. Sok lány ezért maga követeli a csonkolást, amelynek következményeként nem, vagy kevésbé talál örömöt a szexuális életben.