Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kína próbálja eltitkolni, hová tűnt egy milliárdos Hongkongból

2017.02.01. 19:43

Egy kínai milliárdos, Hsziao Csianhua pénteken eltűnt a hongkongi Four Seasons hotelben kivett lakosztályából. Bár ilyen minden második filmben történik, a valóságban komoly diplomáciai következményei lehetnek, kiderült ugyanis, hogy Hsziaót a kínai titkosügynökség kivezette a luxushotelből, majd hazatoloncolták Pekingbe, ahol most a New York Times értesülése szerint biztonságban, de rendőrségi őrizetben van.

Mivel a kínai hatóságok nem erősítették meg Hsziao elfogatását, a helyi lapok találgatásba kezdtek. Szóvivője sem segített a tisztázásban, a kínai nyelvű Apple Daily szerint a férfi valójában csak nyaralni ment Kínába. A szemtanúk és a felvételek szerint nem volt komoly dulakodás sem, sőt, a férfit őrző nyolc női biztonsági őr és az elvezetők között semmilyen összecsapás nem volt. 

Hsziao Csianhua
Hsziao Csianhua

Maga Hsziao két WeChat-posztban azt írta, nem vitték Hongkongból a szárazföldi Kínába, hanem külföldön tartózkodik. A posztokat azóta törölték, a NYT forrása szerint hamis információkat tartalmaznak, csak annyi volt a céljuk hogy csitítsák a sajtófigyelmet a Kínának potenciálisan kínos ügy körül. A forrás azt nem tudja, Hsziao hol van jelenleg, de az biztos, hogy a felesége és gyerekei nincsenek Kínában.

Hsziao fontos ember, a hatalmas kínai pénzügyi és befektetőcég, a Tomorrow Group alapítója. A férfi arról híres, hogy már 14 évesen felvételt nyert a Pekingi Egyetemre, majd 1990-es diplomaszerzése után rohamos ütemben meggazdagodott.

A Tomorrow Group-on keresztül a pártvezetés és politikai elit pénzügyeit igazgatja.

Nemrég pedig beszállt a KNK-elnök Hszi Csin-ping sógorának üzletébe is, hogy segítsen megfosztani a családot névleges vagyonuktól, aminek a Bloomberg 2012-es vagyoni felmérése után szükségét látták.

Akárhogy is, a hongkongiakat nehéz lett volna ennél jobban felháborítani és megijeszteni.

Bár hivatalos információk egyelőre nincsenek, a sajtó látszólag egyhangúlag állítja, hogy Csianhuát a kínai titkosügynökség vezette el. Ha ez igaz, akkor Kína megismételte a 2015-ös húzását: akkor öt embert rabolt el, akik kínakritikus anyagokat adtak ki.

Ha most tényleg rendőrségi akcióról van szó, az megint abba a kategóriába tartozik, mint egy elnöki telefonbeszélgetés Tajvannal: nekünk talán nem tűnik nagy dolognak, de olyan határokat feszeget, amik az egész térség egyensúlyát veszélyeztetik.

Hongkongban ugyanis nem intézkedhetnek csak úgy a kínai rendőrök.

Ezt az egy ország - két rendszer elv szabályozza, ami lehetővé teszi azt is, hogy a kommunista nagyhatalom meghagyja bizonyos különleges státuszú régióinak (Tajvannak, Makaónak és Hong Kongnak) a kapitalista működést. Ezek a régiók törvényesen egy bizonyos mértékig önálló döntéshozói rendszerrel működhetnek, gyakorlatban (például Tajvan esetében) szinte teljesen függetlenek.