Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Korrupcióbarát törvény miatt tüntetnek a románok

2017.02.01. 21:33
Néhány órával elfogadása után, szerdára virradóra megjelent a román közlönyben a büntető törvénykönyvet (Btk.) és perrendtartást módosító sürgősségi kormányrendelet, annak ellenére, hogy a jogszabály gyors elfogadása ellen kedden este több mint százezren tüntettek Románia nagyvárosaiban.

A kedden este előzetes tájékoztatás nélkül elfogadott rendelet elleni tiltakozásként már aznap este utcára vonultak az emberek, szerdán este a tiltakozások még nagyobb méretűek voltak, egyes becslések szerint több mint százötvenezren tüntettek.

A rendelet a hivatali visszaélésre, hanyag kezelésre, érdekellentétre és bűnpártolásra vonatkozó cikkelyeknél enyhít a Btk. szigorán, az indoklás szerint azért, hogy a törvényt összhangba hozza az alkotmánybíróság korábbi döntéseivel.

A rendelet értelmében ezentúl csak a 200 ezer lejnél (14 millió forint) nagyobb kárt okozó hivatali visszaélésért indítható bűnvádi eljárás, a kiszabható legnagyobb büntetést pedig az eddigi hétről három évre csökkentette, öt évre rövidítve az elévülési időt.

A Btk.-ba bekerült egy olyan cikkely, miszerint nem minősül hivatali visszaélésnek a "jogszabályok kidolgozása, kibocsátása, illetve elfogadása". Az ellenzéki sajtó szerint a kormány ezzel próbálta megakadályozni azt, hogy a Btk. "rajtaütésszerű" megváltoztatásáért bűnpártolás gyanújával bepereljék.

Hanyag kezelésért nem indítható többé büntetőeljárás, és ezentúl - másodfokú rokonságig - nem lehet majd bűnpártolással vádolni az elkövető családtagjait. A büntető perrendtartás módosítása azonnal, a törvénykönyv módosítása a közzétételtől számított tíz napon belül lép hatályba.

Romániában 2100 olyan köztisztviselő áll bíróság előtt, akik ellen hivatali visszaélésért, és csaknem kétezer olyan, akik ellen hanyag kezelésért emelt vádat a korrupcióellenes ügyészség. A román sajtó szerint a Btk. módosításának kedvezményezettjei között számos kormánypárti és ellenzéki politikus, köztük Liviu Dragnea, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke található.

Florin Iordache igazságügyi miniszter szerdán újabb sajtónyilatkozatban erősítette meg: a kormányt kizárólag az vezérelte, hogy összhangba hozza a Btk.-t az alkotmánybírósági határozatokkal. Calin Popescu Tariceanu szenátusi házelnök, a szociáldemokratákkal kormányzó ALDE társelnöke emlékeztetett, az alkotmánybíróság korábban megállapította: a román Btk.-ban a hivatali visszaélés fogalma túl általánosan van szabályozva, ami visszaélésekre ad lehetőséget az ügyészek részéről. Mint mondta, a korrupcióellenes ügyészség aktáinak több mint Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szerdai nyilatkozatában kifejtette, hogy Romániának előre kell haladnia a korrupció elleni harcban, nem szabad visszalépnie. Leszögezte, hogy az Európai Bizottság komoly aggodalommal figyeli a korrupció helyzetének romániai alakulását. Úgy fogalmazott: "a korrupció elleni harcban elért eredmények visszafordíthatatlansága alapvetően fontos" az Európai Bizottságnak ahhoz, hogy lezárhassa az úgynevezett együttműködési és értékelési mechanizmus (CVM) keretében figyelemmel követett reformfolyamatok vizsgálatát.

A német kormány aggodalommal fogadta a román kormány rendeletét, és választ vár Bukaresttől arra a kérdésre, hogy a rendelet révén megváltozó környezetben miként lehet folytatni a korrupció elleni küzdelmet - hangzott el szerdán Berlinben a német kormányszóvivői tájékoztatón. Martin Schäfer külügyi szóvivő hangsúlyozta, hogy a román kormány döntése "nem jó és nem helyes jelzés". Angela Merkel kancellár szóvivője, Steffen Seibert felidézte, hogy a kancellár a napokban telefonbeszélgetést folytatott az ügyről Klaus Iohannis román államfővel, teljes támogatásáról biztosítva őt a korrupció ellen folytatott küzdelmében.

Hat nyugati állam - közöttük az Egyesült Államok - közös állásfoglalást tett közzé szerdán este, amelyben mélységes aggodalmuknak adtak hangot a kormány keddi döntése ellen, amellyel - mint írják - aláaknázta Romániának a jogállam megerősítése és a korrupcióellenes harcában az elmúlt tíz évben tett elért eredményeit. A közleményt Egyesült Államok, Franciaország, Németország, Hollandia, Belgium és Kanada írta alá és adta ki a bukaresti nagykövetségeken keresztül. 

Az alkotmánybíróságnál panaszolta be a román kormányt szerdán a Legfelső Bírói Tanács (CSM), miután a kabinet a bírák és ügyészek szakmai szervezetének véleményezése nélkül módosította sürgősségi rendelettel a Btk.-t és büntető-perrendtartást. A CSM az igazságszolgáltatás és a kormány közti alkotmányos jellegű jogi konfliktus feloldását kéri a taláros testülettől. Klaus Iohannis felszólította a kormányt, vonja vissza a rendeletet, amelynek elfogadását "botrányosnak" minősítette.

A kormány lépését a román koalíciót a parlamentben támogató Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) is bírálta, amely szerint a Btk.-módosításról a parlamentnek kellene döntenie. A román ellenzék szerdán bizalmatlansági indítványt nyújtott be a kabinet ellen, amiről várhatóan jövő héten fog szavazni a román parlament. Ennek elfogadása a kormány megbuktatását eredményezné, az ellenzéknek azonban még 65 szavazatra lenne szüksége a kormányoldalról, ahhoz, hogy sikerrel járjon indítványa.