Ödön
2 °C
11 °C

Már négy állam perli Trumpot

2017.02.01. 19:36

Négy állam, New York, Virginia, Washington és Massachusetts fogott össze, és együtt beperelték a Fehér Házat, írja az Independent. A per alapja a Donald Trump első elnökségi hetén ledobott bomba, miszerint péntektől hét, többségében muszlimok által lakott országból tilos beutazni az Egyesült Államokba. A négy állam által beadott kereset szerint a rendelet keményvonalas és alkotmányellenes.

Trump a rendelet megkérdőjelezése miatt hétfőn éjjel azonnali hatállyal menesztette Sally Q. Yates ideiglenes igazságügyi miniszterét, akit a minisztérium elárulásával vádolt. Yates, akit még az előző adminisztrációban neveztek ki, kollégiáinak írt jegyzetében kritizálta a rendeletek jogszerűségét.

Trump rendelete nyomán a külképviseletek is összefogtak, és a Szilícium-völgy is politikai állásfoglalásra adta a fejét, szerintük "amerikaiatlan" a döntés. A Trump-adminisztráció szerint a tilalom nem faji alapon diszkrimináló, sőt, folytatva a médiaellenes harcot azt állítják, hogy a "ban" azaz "tilalom" szót is csak a szájukba adják, mikor valójában egy beutazási szabályzásról van szó. A tilalom szót eddig a kormány is használta.

Reuters felmérése szerint viszont a többség, az amerikaiak 49%-a erősen, vagy mérsékelten egyetért Trump intézkedésével, mert biztonságban érzik magukat tőle.

A rendelkezés hét közel-keleti országból érkező bevándorlókat és menekülteket "szigorú ellenőrzésnek" vetne alá. Amíg ennek részletei nem körvonalazódnak, a beutazást megtiltották, ami hatalmas káoszt okozott a reptereken és heves tiltakozást váltott ki Trump ellenzékéből. 

Közben összeáll a kabinet

Szerdán a szenátus hivatalosan jóváhagyta, hogy Rex Tillerson, az ExxonMobil egykori elnök-vezérigazgatója legyen Trump külügyminisztere. Az alabamai szenátor, Jeff Sessions lett a főügyész, Tom Price felel majd az egészségügyért, Steven Mnuchin pedig a pénzügyminiszter lett. Betsy DeVos oktatási minisztert viszont egyelőre még nem szavazták meg, 50-50 százalékos megosztottság van a szenátusban, ilyen esetekben az alelnök dönt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?