Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Trump a dakota olajvezeték mellé állt

2017.02.01. 06:44

Utasítást kapott az amerikai hadsereg Donald Trump múlt heti döntése nyomán arra, hogy tegye lehetővé a Dakota Olajvezeték munkálatait – írta a BBC. A vezeték ellen ellen a sziú indiánok, környezetvédők, indián jogvédők is tiltakoztak az elmúlt nyolc hónapban, legutóbb pedig több ezer veterán katona szállt be mellettük az olajlobbi elleni harcba. Decemberben úgy tűnt, elérték, hogy a vezeték más nyomvonalon haladjon, elkerülve a szakrális jelentőségű temetkezési területet.

A vezeték építését még az érintett szakaszon még Barack Obama állíttatta le, de nem volt meglepetés, hogy a klímaváltozást afféle liberális humbugnak tartó elnök az olajiparnak kedvező döntést hoz, felülírva a leköszönt demokrata elnök rendelkezését.

Az Army Corps of Engineers amerikai szövetségi ügynökség így alternatív útvonalak keresése helyett utasítást kapott, hogy tegye lehetővé a munkákat az Oahe-tó alatt. 

Az  Energy Transfer Partners olajcég 3,7 milliárd dolláros beruházásban valósítja meg a vezetéket. Már Obama döntésekor jelezték, nem kívánnak eltérni a kijelölt nyomvonaltól, amelynek áttervezése több millió dollárt emésztene fel. 

Az egész odáig nyúlik vissza, hogy Észak-Dakotában komoly nyersolajtartalékokat tártak fel, azonban a kitermelt olaj nagy részét most vonatokkal szállítják el. Ez az olajvállalatoknak hosszú távon sokkal drágább megoldás, mint egy közvetlen vezeték, ráadásul előfordult már, hogy a vonatok kisiklottak, több kocsijuk pedig felrobbant. A 3,8 milliárd dollárba kerülő vezeték megépítésének ötlete 2014-ben merült fel először. A cég szerint a Dakota Access vezetékkel naponta 450 ezer hordó nyersolajat tudnának átpumpálni négy államon át az észak-dakotai olajmezőktől egy 1825 kilométerre fekvő illinois-i terminálhoz, onnan pedig tovább a finomítókba.