Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Erdogan kikérte magának az iszlamista terror kifejezést

2017.02.02. 19:06

Közös sajtótájékoztatót tartott Ankarában Angela Merkel német kancellár és Recep Tayyip Erdogan török elnök. A megbeszélés utáni sajtótájékoztatón Merkel használta az iszlamista terror kifejezést, amit a török vezető nem vett jó néven.

Erdogan szerint az iszlamista terror kifejezés használata mindig elszomorítja a muszlim vallásúakat, hiszen az erőszakot és az iszlámot nem lehet összemosni, számolt be az MTI a sajtótájékoztatóról. Az iszlám szó ugyanabból az „sz-l-m” tőből ered, mint a szelám, vagyis a béke. Aki tehát az iszlamista terror kifejezést használja, az nem érti a vallást.

Angela Merkel a tavaly július 15-i puccskísérlet óta először utazott Törökországba. Az Erdogannal közös négyszemközti találkozón szó volt a szíriai és az iraki helyzetről, az ezzel összefüggésben kialakult menekültválságról, továbbá Törökország uniós csatlakozásának ügyéről és a két ország gazdasági kapcsolatairól is.

A német kancellár a török elnöki rendszer bevezetéséről szóló, várhatóan áprilisi népszavazásra vonatkozóan elmondta: fontos, hogy Törökország továbbra is megőrizze demokratikus elveit, különös tekintettel a szólás- és sajtószabadságra. Örömét fejezte ki amiatt, hogy a referendumot az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) is figyelemmel kíséri. Erdogan hangsúlyozta, hogy a végső döntést a nép hozza az ügyben.

Merkel arról is beszélt, hogy Berlinnek és Ankarának együtt kell fellépnie a terrorizmus minden formájával szemben,  beleértve a szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) lázadóit is. A török fél korábban többször nehezményezte, hogy Németországban szemet hunynak a PKK propagandatevékenysége felett.

Frissítés: Úgy tűnik Merkelt nem sikerült meggyőznie Erdogannak, az MTI beszámolója szerint ugyanis a  Binali Yildirim török miniszterelnökkel közös sajtóértekezletén újra kimondta a  nemkívánatos szókapcsolatot.