Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Hatalmasra nőttek a spontán kormányellenes tüntetések Romániában

2017.02.02. 06:30

Legalább 150 ezer ember vonult utcára szerdán Bukarestben, néhány órával az után, hogy megjelent a román közlönyben a büntető törvénykönyvet (Btk.) és perrendtartást módosító sürgősségi kormányrendelet, amely enyhébben büntetné a korrupciót.

A BBC beszámolója szerint a rendőrök könnygázt is bevetettek, miután voltak olyan tüntetők, akik mindenféle pirotechnikai eszközöket is használtak. 

A Digi24 hírtelevízió szerint szerda este országszerte 300 ezer ember vonult az utcára. Eszerint csak Kolozsváron 30 ezer ember, utóbbi a Transindex szerint "egy kicsit magasnak tűnik".  

A kedden este előzetes tájékoztatás nélkül elfogadott rendelet elleni tiltakozásként már aznap este utcára vonultak az emberek, szerdán este pedig már óriási volt a tömeg. És nem csak Bukarestben. A Transindex percről percre tudósított az eseményekről, Kolozsváron és Sepsiszentgyörgyön is voltak utcai tüntetések az este. 

Sepsiszentgyörgyre este 8 órára hirdettek meg tüntetést, a Transindex szerint 300-500 tiltakozó gyűlt össze, csütörtök kora délután pedig újra utcára vonulnak. 

Florin Iordache igazságügyi miniszter szerint a tiltakozók egyszerűen csak figyelmetlenül olvasták el a jogszabályokat, merthogy azokban "nincs semmi titkos, törvénytelen vagy erkölcstelen". "Arra bátorítom az utcákon tüntetőket, olvassák el figyelmesen és felelősségteljesen - saját és nem mások szemével - a kormányrendeletet is, és az én magyarázataimat is" - írta a Facebookon a miniszter. 

A rendelet egyébként a hivatali visszaélésre, hanyag kezelésre, érdekellentétre és bűnpártolásra vonatkozó cikkelyeknél enyhít a Btk. szigorán, az indoklás szerint azért, hogy a törvényt összhangba hozza az alkotmánybíróság korábbi döntéseivel.

A rendelet értelmében ezentúl csak a 200 ezer lejnél (14 millió forint) nagyobb kárt okozó hivatali visszaélésért indítható bűnvádi eljárás, a kiszabható legnagyobb büntetést pedig az eddigi hétről három évre csökkentette, öt évre rövidítve az elévülési időt.

A Btk.-ba bekerült egy olyan cikkely, miszerint nem minősül hivatali visszaélésnek a "jogszabályok kidolgozása, kibocsátása, illetve elfogadása". Az ellenzéki sajtó szerint a kormány ezzel próbálta megakadályozni azt, hogy a Btk. "rajtaütésszerű" megváltoztatásáért bűnpártolás gyanújával bepereljék.

Hanyag kezelésért nem indítható többé büntetőeljárás, és ezentúl - másodfokú rokonságig - nem lehet majd bűnpártolással vádolni az elkövető családtagjait. A büntető perrendtartás módosítása azonnal, a törvénykönyv módosítása a közzétételtől számított tíz napon belül lép hatályba.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?