Auguszta
-7 °C
0 °C

Irán atomtöltet hordozására alkalmas robotrepülőt tesztelt

2017.02.02. 13:35

Irán a vasárnapi, közepes hatótávolságú, ballisztikus rakétával végzett kísérlete után egy olyan robotrepülőgépet is tesztelt, amely képes atomtöltet célba juttatására - írta az MTI a német Die Welt című lapra hivatkozva. 

A Die Welt értesülései szerint a Szúmár típusú rakéta Iránban készült és az első sikeres tesztelése során körülbelül hatszáz kilométert tett meg. A rakéta elméleti hatótávolsága 2-3000 kilométer is lehet.

A robotrepülőgépek ellen nehezebb védekezni, mint a ballisztikus rakéták ellen, mert alacsonyan, a domborzatot követve repülnek, képesek elkerülni a radarokat, kevésbé hatékonyak velük szemben a rakétavédelmi rendszerek, és a mélyen az ellenség területén belül található célpontokat is elérik.

Irán számára az is fontos, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának Iránról szóló határozatai egyetlen szót sem ejtenek a robotrepülőgépekről, viszont tiltják, hogy Teherán atomtöltet hordozására képes ballisztikus rakétát fejlesszen.

A Teheránra kivetett nemzetközi szankciók többségét tavaly januárban oldották fel, miután 2015 júliusában a nagyhatalmaknak és Németországnak sikerült megállapodnia Iránnal az iszlám köztársaság vitatott atomprogramjáról - emlékeztet az MTI.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!