Erzsébet
1 °C
4 °C

Lemondott egy miniszter a román kormányellenes tüntetések miatt

2017.02.02. 11:00

Florin Jianu kereskedelmi miniszter a Facebookon jelentette be, hogy lemond, miután több százezer ember vonult utcára egy "korrupcióbarát" törvény miatt - írja a Reuters.

"Nem dolgozom tovább a kormányban, mert így diktálja a lelkiismeretem, és ez a világon semmiért nem képezheti alku tárgyát. Elgondolkoztam azon, hogy mit lenne becsületes tennem, nem annyira szakmai tisztességemért, mert e tekintetben tiszta a lelkiismeretem, hanem a gyerekemért, hogy miként fogok majd a szemébe nézni, és mit mondok majd évek múlva neki. Azt mondom majd, hogy apa gyáva fickó volt, aki bevállalt olyan dolgokat, amelyekkel nem értett egyet, vagy azt, hogy emelt fővel lépett ki egy olyan történetből, amely nem a sajátja" - írta Facebook-bejegyzésében a Transindex szerint. 

Legalább 150 ezer ember vonult utcára szerdán Bukarestben, néhány órával az után, hogy megjelent a román közlönyben a büntető törvénykönyvet (Btk.) és perrendtartást módosító sürgősségi kormányrendelet, amely enyhébben büntetné a korrupciót.

A BBC beszámolója szerint a rendőrök könnygázt is bevetettek, miután voltak olyan tüntetők, akik mindenféle pirotechnikai eszközöket is használtak. 

A Digi24 hírtelevízió szerint szerda este országszerte 300 ezer ember vonult az utcára. Eszerint csak Kolozsváron 30 ezer ember, utóbbi a Transindex szerint "egy kicsit magasnak tűnik".  

További részleteket erről itt olvashat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?