Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Megnyitották a québeci mecsetet, ahol hat embert megöltek vasárnap

2017.02.02. 09:24

Megnyitották a lakosok és a sajtó képviselői előtt szerdán a québeci iszlám kulturális központ mecsetjét, amely négy nappal korábban egy vérfürdőbe torkollott lövöldözés színhelye volt. A mecset már nem számít bűnügyi helyszínnek, viszont még nem hozták rendbe, így még látszanak a vérnyomok a padlón, a lövedékek okozta lyukak a falban és a kitörött ablaküvegek.

Mohamed Labidi, a kulturális központ helyettes vezetője a kanadai CBC Newsnak azt mondta, szándékosan nyitották meg a merénylet nyomainak eltakarítása előtt. 

Azért mutatjuk meg ezeket a képeket, hogy megállítsuk azokat, akik szítják a gyűlöletet és az iszlamofóbiát. A gyűlölet mészárláshoz, ártatlan életek elvesztéséhez vezet, ahogy az ebben a mecsetben is történt.

-  mondta Labidi, aki végig vezette a sajtó képviselőit a helyszínen, és részletesen elmesélte, hogy mi történt vasárnap este. 

A kanadai rendőrség a lövöldözés egyetlen gyanúsítottjaként azonosította a huszonhét éves Alexandre Bissonette francia ajkú kanadai férfit, aki ellen gyilkosság és gyilkossági kísérlet vétségében javasolt vádemelést. A támadás egyik korábban feltételezett elkövetőjét, Mohamed Khadirt ugyanakkor kihallgatása után szabadlábra helyezték, ő tanúként szerepel majd az ügyben.

Az eddigi vizsgálatok szerint Alexandre Bissonette követte el a merényletet. Miután a mecsetben lövöldözött, kiment a gépkocsijához, s onnan maga hívta telefonon a rendőröket, akik azonnal őrizetbe vették. Gépkocsijában egy pisztolyt és két Kalasnyikov-gépkarabélyt találtak. A másik korábbi gyanúsítottat a közelben lévő Orléans-ban fogták el.

Mint azóta kiderült, Bissonette a merénylet előtt három nappal elment a mecsetbe, ahol később lemészárolt hat embert. A kanadai sajtónak a mecset egyik látogatója elmondta, hogy látta, ahogy hosszú fekete kabátban és hátizsákkal a hátán bejön az épületbe körülnézni, amikor pedig köszönt neki, Bissonette arról kezdett magyarázni, hogy mennyire szereti a kebabot és a vízipipát, majd mielőtt elment volna, pénzt kért a muszlim férfitól. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?