Megnyitották a québeci mecsetet, ahol hat embert megöltek vasárnap

2017.02.02. 09:24

Megnyitották a lakosok és a sajtó képviselői előtt szerdán a québeci iszlám kulturális központ mecsetjét, amely négy nappal korábban egy vérfürdőbe torkollott lövöldözés színhelye volt. A mecset már nem számít bűnügyi helyszínnek, viszont még nem hozták rendbe, így még látszanak a vérnyomok a padlón, a lövedékek okozta lyukak a falban és a kitörött ablaküvegek.

Mohamed Labidi, a kulturális központ helyettes vezetője a kanadai CBC Newsnak azt mondta, szándékosan nyitották meg a merénylet nyomainak eltakarítása előtt. 

Azért mutatjuk meg ezeket a képeket, hogy megállítsuk azokat, akik szítják a gyűlöletet és az iszlamofóbiát. A gyűlölet mészárláshoz, ártatlan életek elvesztéséhez vezet, ahogy az ebben a mecsetben is történt.

-  mondta Labidi, aki végig vezette a sajtó képviselőit a helyszínen, és részletesen elmesélte, hogy mi történt vasárnap este. 

A kanadai rendőrség a lövöldözés egyetlen gyanúsítottjaként azonosította a huszonhét éves Alexandre Bissonette francia ajkú kanadai férfit, aki ellen gyilkosság és gyilkossági kísérlet vétségében javasolt vádemelést. A támadás egyik korábban feltételezett elkövetőjét, Mohamed Khadirt ugyanakkor kihallgatása után szabadlábra helyezték, ő tanúként szerepel majd az ügyben.

Az eddigi vizsgálatok szerint Alexandre Bissonette követte el a merényletet. Miután a mecsetben lövöldözött, kiment a gépkocsijához, s onnan maga hívta telefonon a rendőröket, akik azonnal őrizetbe vették. Gépkocsijában egy pisztolyt és két Kalasnyikov-gépkarabélyt találtak. A másik korábbi gyanúsítottat a közelben lévő Orléans-ban fogták el.

Mint azóta kiderült, Bissonette a merénylet előtt három nappal elment a mecsetbe, ahol később lemészárolt hat embert. A kanadai sajtónak a mecset egyik látogatója elmondta, hogy látta, ahogy hosszú fekete kabátban és hátizsákkal a hátán bejön az épületbe körülnézni, amikor pedig köszönt neki, Bissonette arról kezdett magyarázni, hogy mennyire szereti a kebabot és a vízipipát, majd mielőtt elment volna, pénzt kért a muszlim férfitól. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport