Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Trump megfenyegette a telefonban Mexikó elnökét

2017.02.02. 15:17

Donald Trump amerikai elnök telefonos diplomáciájából remélhetőleg egyszer még könyvet írnak, egy rövidebb stand-up estre mindenesetre már gyűlik az alapanyag. Ahogy azt korábban írtuk, Trump vasárnap üvöltözött egy kicsit az ausztrál miniszterelnökkel, majd egyszerűen rácsapta a telefont. Most pedig az derült ki, hogy még múlt pénteken Trump gyakorlatilag megfenyegette Mexikó elnökét, hogy leküldi a hadsereget, ha a mexikóiak nem tudnak mit kezdeni a "rossz hombrékkal odalenn". A beszélgetés kivonatát az Associated Press hírügynökség szerezte meg, amely szerint Trump azt mondta Enrique Peña Nietónak:

Nagyon sok rossz hombre van nálatok odalenn , és nem tesztek eleget, hogy megállítsátok őket. Szerintem a ti hadseregetek fél. A miénk nem, úgyhogy lehet, hogy leküldöm őket, hogy intézzék el a dolgot.

Az  viszont sajnos nem derült ki, hogy Trump kiket ért "rossz hombrék" alatt, vagy hogy hogyan reagált erre a mexikói elnök. A Fehér Ház nem kommentálta az AP értesülését, a mexikói kormány pedig csak azt mondta, hogy a kivonat nem pontos. 

Az AP úgy tudja, hogy a telefonbeszélgetésnek épp az lett volna a célja, hogy valahogy rendezze a két ország és a két államfő viszonyát, akik mostanában csak a médiában üzengettek egymásnak. A mexikói-amerikai viszony azután mérgesedett el igazán, hogy Trump elnökként újra előállt a tervével, hogy Mexikóval fizetteti ki a határfalat, mire Peña Nieto lemondta a tervezett washingtoni látogatását és kijelentette, hogy esze ágában sincs fizetni a falért. A Trump-kabinet ezután előállt azzal a tervvel, hogy 20 százalékos importvámot vetnének ki minden mexikói termékre, ami már tényleg gazdasági hadüzenetnek számít (bár a Fehér Ház hamar elkezdett kihátrálni a terv mögül. 

A kiszivárgó telefonbeszélgetések jól jelzik, hogy Trump a diplomáciában is pont ugyanabban a kötekedő stílusban intézi az ügyeit, mint amivel a kampányában, vagy még azelőtt a valóságsóiban híressé vált, bár hogy ez külpolitikai stratégiaként hogy működik majd, az még elválik.

Ami viszont a falat illeti, az Trump belbiztonsági minisztere, John Kelly helyi idő szerint szerdán este azt nyilatkozta, hogy az a következő két évben el is készülhet. Kelly azt mondta, hogy először a legkritikusabb területeken építenék fel a falat, majd kitöltenék a köztük lévő részeket. 

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!