Aliz
6 °C
14 °C

Orosz hackerek törtek be norvég kormányzati és hírszerzési emailekbe

2017.02.03. 20:57 Módosítva: 2017-02-03 21:08:59

Kilenc, kényes adatokat tartalmazó e-mail-fiókot tört fel Norvégiában egy Oroszországhoz köthető hackercsoport - jelentette pénteken a norvég hírszerzés (PST).

A PST szerint a hackerek nem tudtak hozzáférni titkos információkhoz, mivel egyik érintett e-mail-fiókot sem használták ilyen adatok tárolására. A PST szerint a hackerek parlamenti képviselők mellett a hírszerzés, a külügyminisztérium, a hadsereg és egy norvég egyetem dolgozóinak levelezéséhez szereztek hozzáférést - írta az MTI. 

A The Local azt írja, hogy a norvég munkáspárt parlamenti csoportjának levelezésébe is bejutottak a hackerek. Jonas Gahr Store, a párt vezetője megerősítette a támadást, és hozzátette, hogy PST azt közölte velük, hogy külföldi hírszerzési akció állhat a háttérben. A portál szerint 

ugyanaz az orosz hackercsoport hajtotta végre a kibertámadást, mint amelyik az amerikai demokraták szervereibe is bejutott a választások előtt. 

Store sem cáfolni, sem megerősíteni nem tudta, hogy sikeres volt-e a hackertámadás. Azt mondta, hogy a hatóságok vizsgálatot folytatnak, az eredményekről pedig majd tájékoztatják a nyilvánosságot. 

A norvég hírszerzés szerint a támadások nyomai az APT29-ként számon tartott csoporthoz vezetnek, amelyet az amerikai biztonsági szervek korábban Cozy Bear néven azonosítottak. Az Oroszországhoz köthető APT29 korábban a Fehér Ház, a külügyminisztérium és a vezérkari főnökök egyesített bizottságának számítógépes rendszerébe. Moszkva határozottan visszautasította a vádakat, hogy köze lenne hackertámadásokhoz.

A Norvégia és Oroszország közötti feszült viszonyt jelzi, hogy a norvég hadügyminisztérium a német Thyssenkrupp nevű cégtől rendelt négy tengeralattjárót a flottájátba. Az együttműködés bejelentésekor közölték, hogy a hadierő fejlesztése összefügg a norvég határ közelében érzékelt "kiszámíthatatlan" orosz katonai műveletekkel. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?