Aliz
6 °C
14 °C

Pénzhiány miatt marad el a csádi választás

2017.02.03. 20:15

Csádnak nincs elég pénze a parlamenti választások megtartásához, jelentette be a közép-afrikai ország államfője, Idriss Déby Itno tábornok pénteken. "Nélkülözésekkel teli időkben nincs mit tenni" – idézte az elnök szavait az MTI. A parlamenti választásra már 2015-ben sort kellett volna keríteni, most azonban határozatlan időre elhalasztották azt.

Csádot az olaj alacsony világpiaci ára és a több fronton zajló harcok miatt sújtja súlyos válság. Az ország hadserege komoly harcot folytat a Boko Harammal a szomszédos Nigériában, a nigeri és a csádi erők tavaly szeptemberben például a terrorszervezet 38 fegyveresével végeztek. A Boko Haram ráadásul egy ideje már Csád határain belül is hajt végre merényleteket: előfordult, hogy kenukkal léptek az ország területére, de robbantott már például motoros szélsőséges és nőnek öltözött merénylő is Ndjamenában, Csád fővárosában.

A helyi ellenzék a döntés kapcsán jelezte, hogy kész párbeszédet folytatni az elnökkel, szerinte azonban az ellenzéknek fel kell hagynia a gyűlölet szításával. A tábornok egyébként 1990 óta van hatalmon, a tavalyi elnökválasztáson a szavazatok hatvan százalékával győzedelmeskedett.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?