Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Nem aludt el a tavalyi spanyol buszbaleset sofőrje

2017.02.03. 20:18

Vallomása szerint nem aludt el a volánnál annak a spanyol busznak a sofőrje, melynek tavaly márciusi spanyolországi balesetében 13 külföldi diáklány vesztette életét és 34-en, köztük egy magyar egyetemista is megsérültek - írja az MTI.

A balesetet szenvedett busz Fregináls környékén 2016 márciusában
A balesetet szenvedett busz Fregináls környékén 2016 márciusában
Fotó: Jaume Sellart

A baleset 2016. március 20-án hajnalban történt, mikor egy öt buszból álló konvoj Valenciából Barcelonába tartott tele Erasmusos hallgatókkal. A busz reggel 6 óra körül az autópálya jobb, majd bal oldalára sodródott, áttörte a szalagkorlátot és a szemközti sávban előbb az oldalára borult, majd frontálisan ütközött egy autóval.

Az első hírek - főleg a baleset körülményei miatt - még azt feltételezték, hogy a sofőr elaludt. A nyomozás után azonban a bíróság tavaly novemberben lezárta az ügyet azzal, hogy a sofőr nem felelős a tragédiáért. A feltárt bizonyítékok alapján ugyanis minden szabályt és előírást betartott, nem hajtott gyorsan, stabilan vezetett, negatív volt az alkohol- és drogtesztje, kellően pihent volt és mobiltelefont sem használt vezetéskor.

Most azért rendelték el az ügy folytatását, mert az ügyészség kifogásolta, hogy az eljárás során nem hallgatták meg a sofőrt. A 62 éves sofőr vallomásában elmondta: egyáltalán nem volt álmos és nem aludt el a volánnál. Nem emlékszik jól a baleset körülményeire, de arra igen, hogy egy adott pillanatban elvesztette az irányítást a busz hátsó része felett. Azt is hozzátette, hogy emlékei szerint a baleset előtt esett az eső. A férfi a vallomást követően szabadon távozhatott a bíróságról.

A nyomozás során kizárták a műszaki hibát is, így a baleset okát továbbra sem sikerült kideríteni. Egyes források szerint az áldozatok halála elkerülhető lett volna, ha be vannak kötve. Spanyolországban 2007 óta kötelező bekötni a biztonsági övet az autópályán haladó buszok utasainak, amire a buszvezetőnek figyelmeztetnie is kell őket. Ha valaki ennek ellenére mégsem teszi meg, őt viszont nem kérheti számon.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?