Árpád
-2 °C
4 °C

Fiatal egyiptomi férfi lehetett a párizsi machetés támadó

2017.02.03. 10:35 Módosítva: 2017-02-03 17:18:10

Tüzet nyitott önvédelemből egy bozótvágó késekkel rátámadó férfira egy francia katona a párizsi Louvre múzeum mellett péntek reggel 10 óra körül - írja az Independent. A múzeumot és a mellette lévő földalatti bevásárlóközpontot (Carrousel du Louvre) kiürítették, a metrómegállót is lezárták az eset után.

A támadó súlyosan megsérült, a katona öt lövést adott le rá, a hasán érték találatok.

A férfinál két kés volt, machetével támadt, és rávetette magát a katonára. A férfinak egyértelműen támadó szándéka volt, a támadás közben azt kiabálta, hogy "Allah akbar!" (Allah a leghatalmasabb). Az elkövetőt kórházba szállították, magánál van, de délután műtétet hajtanak rajta végre, egyelőre nincs kihallgatható állapotban.

A hátizsákokat átvizsgálták a nyomozók, nem találtak bennük robbanószerkezeteket, sem iszlamista röplapot vagy más iszlamizmusra utaló tárgyat.

A támadással összefüggésben péntek délután a rendőrség rajtaütésszerű házkutatást tartott egy Párizs központjában lévő lakásban - írta a The Local. Francia híradások szerint egy 22 éves egyiptomi lehet az elkövető, de ezt nem erősítették meg hivatalosan. A Reuters hírügynökségnek két francia tisztviselő azt nyilatkozta, hogy a támadót Abdullah Reda al-Hamaminak hívják, az egyiptomi Dakahlíja tartományban született.  A férfi útlevelét a házkutatás során megtalálták abban a lakásban, amelyet Párizs egyik legelegánsabb negyedében, a Champs-Elysées sugárút közelében bérelt.

Bernard Cazeneuve francia miniszterelnök szerint láthatóan terrorista jellegű támadás történt a Louvre Múzeumánál - írja az MTI. A belügyminisztérium szóvivője pedig arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy egyelőre sem a támadó személyazonossága, sem állampolgársága nem ismert.

A Fidesz közleményben reagált a támadásra, amiben azt írták, az utcán jelenlévő francia katonák lélekjelenlétének köszönhető, hogy nincsenek áldozatok. "Ugyanakkor a korábbi terrortámadásokhoz hasonló szörnyű tragédia is történhetett volna" - írják.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?