Olivér
5 °C
8 °C

Újabb civil áldozatai vannak a kiújult ukrán válságnak

2017.02.03. 23:15

Négy katona esett el és 17 sebesült meg az elmúlt nap során a kelet-ukrajnai harcokban, írja az MTI a kijevi hadműveleti parancsnokság információi nyomán. A kiújult konfliktus ezen felül két civil életét követelte a Donyeck melletti Avgyijivkában, hárman pedig megsebesültek. Egyikük egy külföldi fotóriporter, akinek a nevét azonban nem hozták nyilvánosságra.

Donyeck megye ukrán ellenőrzésű részének kormányzója, Pavlo Zsebrivszkij szerint a szakadárok tüzet nyitottak egy segélyelosztó pontra, a két halálos áldozat ott vesztette életét. Az ukrán hadműveleti parancsnokság közlése alapján az elmúlt 24 órában a szakadárok 114-szer nyitottak tüzet a frontvonal ukrán ellenőrzésű oldalára.

Ezzel szemben az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet ukrajnai megfigyelői missziójának helyettes vezetője, Alexander Hug szerint a múlt vasárnap kiéleződött konfliktus óta napi mintegy ezer tűzszünetsértést regisztrál a küldöttség, amit precedens nélkülinek nevezett.

Közben az ukrán belügyminiszter tanácsadója, Zorjan Skirjak arról számolt be, hogy a szakadárok az általuk ellenőrzött Donyeckben csütörtök éjjel felrobbantottak egy lőszerekkel teli teherautót, amivel szerinte az volt a céljuk, hogy a robbantást aztán az ukrán kormányhaderő nyakába varrhassák. Arról is írt, hogy a szakadárok a néhány kilométerre fekvő Makijivkából szintén azért lőtték Donyecket, hogy az ukrán hadsereg ellen hangolják a helyieket. Az ukrán műveleti parancsnokság viszont azt állítja, hogy a hadsereg egyáltalán nem lövi a szakadárok által megszállt megyeszékhelyet.

Az orosz külügyi szóvivő, Marija Zaharova eközben a nemzetközi jog durva megsértésének nevezte az ukrán fegyveres erők támadásait. Kifejtette, hogy Moszkva aggódik, mert több orosz médiamunkás került már életveszélybe a térségben. A DAN donyecki szakadár hírügynökség szerint kedden repesztalálattól könnyebben megsérült az egyik újságírójuk, valamint az egyik orosz tévé operatőre, mindkettejüket a helyszínen látták el a kiérkező mentősök.

Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet csütörtökön Oroszországot vádolta a harcok kiújulásáért Kelet-Ukrajnában. Azt mondta, az Egyesült Államok szeretne jó kapcsolatot kialakítani Oroszországgal, de a kelet-ukrajnai helyzet súlyossága megköveteli Oroszország tetteinek komoly elítélését. Az orosz elnöki szóvivő, Dmitrij Peszkov azonban pénteken azt mondta: felszólítanak mindenkit, hogy gyakoroljon nyomást Kijevre, hogy hagyjon fel a támadásokkal, illetve hogy reméli, a szakadárok kitartanak az ukrán kormánycsapatok ellen.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?