Julianna, Lilla
-1 °C
10 °C
Index - In English In English Eng

Hat amerikai harci helikoptert adtak át Tunéziának

2017.02.04. 22:36

Hat amerikai gyártmányú, OH-58 Kiowa típusú könnyű felderítő és futárhelikoptert szállítottak le a tunéziai hadseregnek szombaton, az észak-afrikai ország fegyveres erőinek fejlesztése keretében, a terrorizmus elleni harchoz, írja az MTI.

A harci helikopterek növelik a fegyveres erők felderítő és csapásmérő képességeit a terror elleni küzdelemben, olvasható a tuniszi kormány közleményében.

A tunéziai és az amerikai védelmi minisztérium megállapodásának értelmében összesen 24 OH-58 Kiowát terveznek leszállítani az észak-afrikai állam hadseregének.

A múlt hónapban, január 16-án az Egyesült Államok két gyorsnaszádot adott át Tunéziának szintén a szélsőségesek elleni harcra, valamint a Földközi-tengeren keresztül Európába irányuló migrációs hullám csillapítására. A hajókra szánt pénzösszeget Washington egy 2012-ben kötött megállapodásnak eleget téve utalta át. 

Tunézia 2015 óta Washington különleges szövetségesi státusát élvezi, amelynek értelmében fokozták a két ország katonai együttműködését. Tavaly májusban az Egyesült Államok összesen 20 millió dollár (6 milliárd forint) értékben nyújtott Tunéziának katonai-műszaki támogatást, és ennek keretében 12 Maule MX-7 típusú könnyű repülőgépet és 24 katonai terepjárót szerezhetett be az észak-afrikai ország.

A 2011-es népfelkelés óta Tunéziában szélesedik a dzsihadisták befolyási övezete, a szélsőséges fegyveresek már több mint száz katona és rendőr, mintegy húsz civil, valamint 59 külföldi turista haláláért tehetők felelőssé a hivatalos adatok szerint.

A kormányzati adatok szerint 3 ezer tunéziai állt dzsihadista szervezetek kötelékébe, de az ENSZ úgy véli, hogy számuk valójában az 5500-at is eléri.