Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hat amerikai harci helikoptert adtak át Tunéziának

2017.02.04. 22:36

Hat amerikai gyártmányú, OH-58 Kiowa típusú könnyű felderítő és futárhelikoptert szállítottak le a tunéziai hadseregnek szombaton, az észak-afrikai ország fegyveres erőinek fejlesztése keretében, a terrorizmus elleni harchoz, írja az MTI.

A harci helikopterek növelik a fegyveres erők felderítő és csapásmérő képességeit a terror elleni küzdelemben, olvasható a tuniszi kormány közleményében.

A tunéziai és az amerikai védelmi minisztérium megállapodásának értelmében összesen 24 OH-58 Kiowát terveznek leszállítani az észak-afrikai állam hadseregének.

A múlt hónapban, január 16-án az Egyesült Államok két gyorsnaszádot adott át Tunéziának szintén a szélsőségesek elleni harcra, valamint a Földközi-tengeren keresztül Európába irányuló migrációs hullám csillapítására. A hajókra szánt pénzösszeget Washington egy 2012-ben kötött megállapodásnak eleget téve utalta át. 

Tunézia 2015 óta Washington különleges szövetségesi státusát élvezi, amelynek értelmében fokozták a két ország katonai együttműködését. Tavaly májusban az Egyesült Államok összesen 20 millió dollár (6 milliárd forint) értékben nyújtott Tunéziának katonai-műszaki támogatást, és ennek keretében 12 Maule MX-7 típusú könnyű repülőgépet és 24 katonai terepjárót szerezhetett be az észak-afrikai ország.

A 2011-es népfelkelés óta Tunéziában szélesedik a dzsihadisták befolyási övezete, a szélsőséges fegyveresek már több mint száz katona és rendőr, mintegy húsz civil, valamint 59 külföldi turista haláláért tehetők felelőssé a hivatalos adatok szerint.

A kormányzati adatok szerint 3 ezer tunéziai állt dzsihadista szervezetek kötelékébe, de az ENSZ úgy véli, hogy számuk valójában az 5500-at is eléri.