Aliz
6 °C
14 °C

Hatottak a tüntetések, mégsem könnyítik meg a korrupciót Romániában

2017.02.04. 19:42

A román kormány hatálytalanítani fogja vasárnap korábbi sürgősségi rendeletét, amellyel a büntető törvénykönyvet (Btk.) és perrendtartást módosította - jelentette be Sorin Grindeanu miniszterelnök szombaton, a rendelet elleni országos tüntetéssorozat ötödik napján, írja az MTI.

Grindeanu az ország megosztottságával indokolta döntését, vagyis azzal, hogy azt el szeretné kerülni. Konzultációt fog kezdeni a pártokkal, hogy a Btk. alkotmányellenesnek bizonyult cikkelyeit kijavítsák.

A bejelentéskor több mint százezer ember tüntetett a kormány székháza előtt.

Az MTI tudósítója szerint  Grindeanu később megjegyezte: azért használta a "hatálytalanítás" kifejezést, mert Klaus Iohannis államfő ezt kérte tőle. Hozzátette, még keresik a megfelelő jogi megoldást,

legyen az hatálytalanítás vagy elnapolás

arra, hogy a vitatott kormányrendelet ne lépjen hatályba.  Grindeanu hozzátette, hogy nem sikerült jól elmagyarázni a kormány szándékait, és ez szerinte sok félreértéshez, félremagyarázáshoz vezetett. Ennek következményeit Florin Iordache igazságügyi miniszternek kell vállalnia.

Bukarestben az egész héten tömegek vonultak az utcára, amiért a kormány enyhíteni akarta a korrupcióért járó büntetéseket. Több, mint kétezer köztisztviselőt vádoltak meg korrupcióval az országban. Az erről készült, részletekbe menő cikkünket itt tudja elolvasni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?