Valter
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

London, Párizs, Berlin: ezrek tüntetnek Trump beutazási tilalma ellen

2017.02.04. 17:58

Több ezren tüntettek az Egyesült Államok londoni nagykövetsége előtt, de Berlinben és Párizsban is több mint ezren vonultak az utcákra szombaton, főleg külföldiek, amiért Donald Trump amerikai elnök beutazási tilalmat rendelt el hét, muszlim többségű ország állampolgáraival szemben, illetve korlátozta a menekültek befogadását is.

A londoni tüntetők fekete transzparenseket tartottak fel, amelyekre vérző betűkkel a következő jelmondatokat írták: "Nem Trumpra. Nem a háborúra", illetve "Trump: Különleges kapcsolat? Egyszerűen csak mondj nemet.". Az aktivisták emellett a brit miniszterelnöknek üzenve azt skandálták, hogy "Theresa May szégyellje magát!".

A tüntetők ezt követően a brit parlament épülete elé vonultak, ahol azt követelték, hogy a kormány vonja vissza Donald Trump meghívását.

A tiltakozók menete három kilométert tett meg a brit fővárosban az amerikai nagykövetségtől a parlament épületéig - írta az MTI. 

A német fővárosban is több mint ezren - a rendőrség szerint 1200-an - tüntettek Trump rendelete ellen. A Brandenburgi kapu közelében lévő amerikai nagykövetség előtt összegyűlt tömeg transzparenseken is kifejezte elégedetlenségét. Egy amerikai zászlóra például angolul azt írták, hogy "Nemet mondunk!".

Párizsban Michael Jacobs, a menetet szervező amerikai azt mondta, azért vonultak utcára, hogy világossá tegyék, nem fogadják el a gyűlöletet. A tömeg angolul skandálta, hogy "Trumpnak mennie kell", "Isten hozta a menekülteket!", "A nép egységes és nem lehet megosztani!".

A január 27-én aláírt elnöki rendelet értelmében az Egyesült Államok 90 napra azonnali hatállyal felfüggesztette a beutazást Szíriából, Irakból, Iránból, Szudánból, Líbiából, Szomáliából és Jemenből. Trump egyúttal határozatlan időre elrendelte a szíriai menekültek befogadásának felfüggesztését, és 120 napra leállította az Egyesült Államok teljes menekültprogramját.

Egy seattle-i szövetségi bíró pénteken az egész országban felfüggesztette Trump rendeletének végrehajtását.

A kormányzat kapkodva reagált a döntésre. A Fehér Ház először „felháborítónak” minősítette a szövetségi bíró rendeletét, a közleményt azonban később átírták, kivették belőle ezt a jelzőt. Sean Spicer fehér házi szóvivő a bírói döntésre reagálva közölte: az elnöki rendelet, amelynek célja az amerikai emberek védelme, törvényes és helyénvaló. Spicer arról is beszélt, hogy a kormány fellebbez a döntés ellen, az igazságügyi tárca egy szóvivője viszont azt mondta: még várnak ezzel.