Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megsemmisítené a korrupciós rendeletet a román legfőbb ügyész

2017-02-03T194807Z 1562814549 LR1ED231IZW5Z RTRMADP 3 ROMANIA-CO
2017.02.04. 11:39

Augustin Lazar, Románia legfőbb ügyésze a büntető törvénykönyvet és perrendtartást módosító sürgősségi kormányrendelet hatályának felfüggesztését és megsemmisítését kérte a bukaresti táblabíróságtól, írja az MTI.

A vádhatóság vezetője péntek éjszaka terjesztette be keresetét, amelyben gyors döntést kér, tekintettel arra, hogy a kormányrendelet február 9-e után már "visszafordíthatatlan károkat" okoz. Lazar azt kérte, hogy a bíróság függessze fel a kormányrendelet hatályát, amíg a keresete nyomán indított normakontroll lezárul.

Az ötödik napja tartó tiltakozási hullám szombat délelőtt a gyerekeknek szervezett demonstrációval folytatódott Bukarestben. A román kormány kedd este fogadott el egy rendeletet, ami a hivatali visszaélésre, hanyag kezelésre, érdekellentétre és bűnpártolásra vonatkozó cikkelyeknél enyhít a Btk. szigorán, amire országszerte több százezres tüntetés kezdődött. Csak Bukarestben szerdán 150 ezren lehettek az utcán.