Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A tüntetők most már a miniszterelnök fejét követelik Romániában

2017.02.05. 19:47 Módosítva: 2017-02-06 00:09:16
Hiába hátrált meg a román kormány, és helyezte hatályon kívül a korrupciót könnyítő rendeletet, folytatódtak a tiltakozó megmozdulások vasárnap is.

Az ország nagyvárosaiban összesereglett tüntetők a  szociálliberális kormány lemondását követelik, Sorin Grindeanu miniszterelnök azonban közölte, nem mond le, írja az MTI.  A dpa német hírügynökség a médiából származó becslések alapján azt írja: Románia-szerte közel félmillió ember vonult az utcákra. Ez volt a legnagyobb tömegtiltakozás a Nicolae Cueausescu hatalmát megdöntő 1989-es felkelés óta.

A bukaresti kormánypalota előtti téren egyes becslések szerint több mint kétszázezer ember gyűlt össze helyi idő szerint este kilenc óráig. A tüntetők nem bíznak már a szociálliberális kormányban, miután korábbi ígéretei és a tiltakozási hullám ellenére kedden váratlanul enyhített a büntető törvénykönyv korrupcióellenes szigorán.

Grindeanu az Antena-3 hírtelevíziónak nyilatkozva leszögezte: nem hajlandó lemondani, pártja nemrég nyert választásokat, a kormányt pedig csak a parlament válthatja le, bizalmatlansági indítvánnyal.

Vasárnap este Románia szinte valamennyi nagyobb városában ugyanúgy mint az előző napokon - vagy még nagyobb számban - utcára vonultak a tüntetők, a kormány távozását követelve. A román hírtelevíziók szerint a külföldön dolgozó román vendégmunkások Európa számos városában rendeztek szolidaritási tüntetést.

Liviu Dragnea, a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke a Romania TV hírtelevízió vendégeként kifejtette meggyőződését, hogy a hatodik napja tartó tiltakozási hullám nem spontán tüntetés-sorozat, hanem profik által szervezett politikai megmozdulás, amelynek a legitim kormány megdöntése a célja. A PSD elnöke Klaus Iohannis államfőt tette felelőssé a válság elhúzódásáért, arra emlékeztetve, hogy az egyik tüntetésen való részvételével és kijelentésével hozzájárult az emberek lázításához.

A PSD elnöke kijelentette: Az államfőtől várja, hogy hazaküldje a tüntetőket, miután elérték a vitatott kormányrendelet hatálytalanítását. Fontos megjegyezni, hogy bár a kormányt Grindeanu vezeti, a párt legerősebb embere nyilvánvalóan Dragnea, akit viszont nem lehet lemondatni, hiszen nincs kormánypozíciója (viszont a pártelnökség mellett ő a képviselőházi elnök is). Tehát az ő embere, Grindeanu esetleges lemondásával sem változna alapjaiban a helyzet.

Románia londoni nagykövetsége előtt is tüntettek
Románia londoni nagykövetsége előtt is tüntettek
Fotó: Kiss Sándor Levente

Az államfő egyébként csak szóvivőjén keresztül reagált a vitatott kormányrendelet hírére: azt üzenve, hogy a helyzet "normalizálása" felé tett fontos lépésként értékeli a kormány lépését, ugyanakkor leszögezte, szerinte a kabinet súlyos hibát követett el, és felelős az általa előidézett válság megoldásáért.

Vasárnap a szociálliberális román kormányt támogatói közül is mintegy ezerötszázan kivonultak tüntetni a román elnöki hivatal bejárata elé. A tüntetők az államfő felfüggesztését, vagy lemondását követleve, hazaárulónak és a kormányellenes tiltakozási hullám erkölcsi felelősének nevezve őt.

Liviu Dragnea Facebook-bejegyzésben határolódott el az akciótól. Leszögezte: a PSD semmilyen tüntetést nem rendez vasárnap és a közösségi portálokon terjedő felhívások nem a PSD-től származnak.