A tüntetők most már a miniszterelnök fejét követelik Romániában

2017.02.05. 19:47 Módosítva: 2017.02.06. 00:09
Hiába hátrált meg a román kormány, és helyezte hatályon kívül a korrupciót könnyítő rendeletet, folytatódtak a tiltakozó megmozdulások vasárnap is.

Az ország nagyvárosaiban összesereglett tüntetők a  szociálliberális kormány lemondását követelik, Sorin Grindeanu miniszterelnök azonban közölte, nem mond le, írja az MTI.  A dpa német hírügynökség a médiából származó becslések alapján azt írja: Románia-szerte közel félmillió ember vonult az utcákra. Ez volt a legnagyobb tömegtiltakozás a Nicolae Cueausescu hatalmát megdöntő 1989-es felkelés óta.

A bukaresti kormánypalota előtti téren egyes becslések szerint több mint kétszázezer ember gyűlt össze helyi idő szerint este kilenc óráig. A tüntetők nem bíznak már a szociálliberális kormányban, miután korábbi ígéretei és a tiltakozási hullám ellenére kedden váratlanul enyhített a büntető törvénykönyv korrupcióellenes szigorán.

Grindeanu az Antena-3 hírtelevíziónak nyilatkozva leszögezte: nem hajlandó lemondani, pártja nemrég nyert választásokat, a kormányt pedig csak a parlament válthatja le, bizalmatlansági indítvánnyal.

Vasárnap este Románia szinte valamennyi nagyobb városában ugyanúgy mint az előző napokon - vagy még nagyobb számban - utcára vonultak a tüntetők, a kormány távozását követelve. A román hírtelevíziók szerint a külföldön dolgozó román vendégmunkások Európa számos városában rendeztek szolidaritási tüntetést.

Liviu Dragnea, a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke a Romania TV hírtelevízió vendégeként kifejtette meggyőződését, hogy a hatodik napja tartó tiltakozási hullám nem spontán tüntetés-sorozat, hanem profik által szervezett politikai megmozdulás, amelynek a legitim kormány megdöntése a célja. A PSD elnöke Klaus Iohannis államfőt tette felelőssé a válság elhúzódásáért, arra emlékeztetve, hogy az egyik tüntetésen való részvételével és kijelentésével hozzájárult az emberek lázításához.

A PSD elnöke kijelentette: Az államfőtől várja, hogy hazaküldje a tüntetőket, miután elérték a vitatott kormányrendelet hatálytalanítását. Fontos megjegyezni, hogy bár a kormányt Grindeanu vezeti, a párt legerősebb embere nyilvánvalóan Dragnea, akit viszont nem lehet lemondatni, hiszen nincs kormánypozíciója (viszont a pártelnökség mellett ő a képviselőházi elnök is). Tehát az ő embere, Grindeanu esetleges lemondásával sem változna alapjaiban a helyzet.

Románia londoni nagykövetsége előtt is tüntettek
Románia londoni nagykövetsége előtt is tüntettek
Fotó: Kiss Sándor Levente

Az államfő egyébként csak szóvivőjén keresztül reagált a vitatott kormányrendelet hírére: azt üzenve, hogy a helyzet "normalizálása" felé tett fontos lépésként értékeli a kormány lépését, ugyanakkor leszögezte, szerinte a kabinet súlyos hibát követett el, és felelős az általa előidézett válság megoldásáért.

Vasárnap a szociálliberális román kormányt támogatói közül is mintegy ezerötszázan kivonultak tüntetni a román elnöki hivatal bejárata elé. A tüntetők az államfő felfüggesztését, vagy lemondását követleve, hazaárulónak és a kormányellenes tiltakozási hullám erkölcsi felelősének nevezve őt.

Liviu Dragnea Facebook-bejegyzésben határolódott el az akciótól. Leszögezte: a PSD semmilyen tüntetést nem rendez vasárnap és a közösségi portálokon terjedő felhívások nem a PSD-től származnak.  • Hírek
  • Árfolyam