Judit
3 °C
7 °C

Szabadsággal és haladással csábítgatják az elnökjelöltek a franciákat

2017.02.05. 09:59

Szombaton belevágott az elnökjelölti kampányába Marine Le Pen, a jobboldali Nemzeti Front (FN) vezetője, a pártalapító Jean-Marie Le Pen 48 éves lánya. Marine Le Pent a közvélemény-kutatások alapján a francia elnökválasztás április 23-i első fordulójában győztesnek várják, de a felmérések szerint a második, döntő fordulóban alulmarad majd, akármelyik másik jelölttel kell is megküzdenie.

A Nemzeti Front viszont bízik abban, hogy a francia elnökválasztások kimenetele évtizedek óta megjósolhatatlan. Marine Le Pen kétnapos lyoni rendezvényen ismertette a programját, a "száznegyvennégy pontot". Az MTI összefoglalója szerint ígérte, hogy

 • megvédi választóit a felgyorsult globalizációtól,
 • Franciaország kilép az euróövezetből,
 • megadóztatja a külföldiek munkaszerződését,
 • csökkenti a nyugdíjkorhatárt,
 • csökkenti a kisvállalatoknak a munkabérek utáni adóját és a jövedelemadót,
 • megemel bizonyos szociális juttatásokat.
 • az ingyenes oktatáshoz való jog nem minden franciaországi lakost illetne meg, csak a francia állampolgároknak járna,
 • 15 ezerrel növelnék a rendőrség létszámát,
 • új börtönöket építenének,
 • csökkentenék a bevándorlást
 • Párizs kilépne a NATO integrált parancsnokságából,
 • kérik majd az EU átalakítását, Le Pen szerint ugyanis az uniónak a tagállamok szűk együttműködését kellene jelentenie, közös valuta és az emberek és áruk szabad mozgása nélkül. Ha ezt az uniós partnerek elutasítják, népszavazást ír ki az EU-ból való kilépéséről.

Programunk célja, hogy mindenekelőtt visszaadjuk Franciaország szabadságát és választási lehetőséget adjunk a népnek

- áll a programnyilatkozat előszavában. A dokumentumban kevés makrogazdasági részlet szerepel, nem esik benne szó az államadósságról, és nem tér ki arra sem, hogyan fogja a Le Pen-kormány növelni a jóléti kiadásokat az adócsökkentéssel párhuzamosan.

Le Pen kampányfőnöke, David Rachline a nyitórendezvényen arról beszélt, hogy Donald Trump megválasztása és a Brexit-döntés milyen ösztönzően hat a pártra. A BBC szerint konkrétan Magyarországot is megemlítette. "Trump győzelme után, a Brexit után, a magyarországi, ausztriai szavazások után és német patrióta barátaink felemelkedése után most rajtunk a sor, hogy megdöntsük az előrejelzéseket" - mondta.

Macron: Ilyet még nem láttak

A függetlenként induló volt szocialista gazdasági miniszter, Emmanuel Macron is Lyonban tartott szombaton kampányrendezvényt, ahol a haladás képviselőjének állította be magát. Több mint tízezren hallgatták meg Macront, aki most a második legnépszerűbb jelölt Marine Le Pen mögött, és esélyes bejutni a választások második fordulójába. Az MTI szerint azt ígérte: olyan előremutató intézkedéseket tesz majd, "amilyeneket még senki nem tett" az országban.

Macron arról beszélt, hogy ha megválasztják, Franciaországot a technológiai kutatások, az "innováció földjévé" teszi, növeli a foglalkoztatást, csökkenti az alkalmazottak által fizetett illetékeket, kíméletlenül fellép a terrorizmus ellen, és tesz azért, hogy az Európai Unióban fokozódjék a védelmi együttműködés és a külső határok védelme. Azt is mondta: szeretné, ha megszűnne a megosztottság a politikai baloldal és a jobboldal támogatói között, és megígérte, hogy kiáll a francia érdekek és értékek védelmében.

Korábban a választás nagy esélyesei közé számított Francois Fillon, a volt kormányfő is, de a konzervatív politikus a korrupciós botránya miatt visszaszorult a harmadik helyre. 

Az elnökválasztás első fordulóját április 23-án, a másodikat május 7-én rendezik meg Franciaországban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?