Olivér
4 °C
8 °C

Visszaadja a kitüntetését egy magyar, mert korrupcióért elítéltet is díjazott az RMDSZ

2017.02.05. 19:07 Módosítva: 2017-02-05 19:19:45

Visszaadja az Romániai Magyar Demokratikus Szövetségtől (RMDSZ) kapott Ezüstfenyő-díjat Hegyeli Attila, a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének korábbi oktatási programfelelőse. Döntésének két oka van:

  1. A díjat a korrupció miatt alapfokon elítélt Olosz Gergely is megkapta.
  2. Az RMDSZ nem vonta meg a támogatását a kormánytól.

Hegyeli Attila a romániai Főtérnek azt mondta: az RMDSZ nem jár a helyes úton, ha olyan embert mint Olosz Gergely Ezüstfenyő-díjjal tüntet ki. Szerinte az RMDSZ-nek "a román kormány egészen elvetemült viselkedése miatt a mi nevünkben kötött parlamenti támogatást feltétlenül vissza kellett volna vonni és elhatárolódni a jelenlegi PSD vezetéstől".

92142 kep hegyeli attila facebook-oldala
Fotó: Facebook

Hegyeli szerint RMDSZ-nek fel kellene ismernie, hogy közösségüknek hosszú távon akkor tesz jót, ha egyértelmű és világos jelét adja annak, hogy a romániai magyarság érdekeit és nem a korrupt PSD vezérek érdekeit képviseli. Ennek még a gyanúját vagy látszatát is kerülni kell.

Bukarestben napok óta tömegtüntetéseket tartottak, miután a szociáldemokraták (PSD) által vezetett kormány kedden egy sürgősségi rendelettel akarta enyhíteni a büntető törvénykönyv korrupciós bűncselekményekre, azaz a hivatali visszaélésre, a hanyag kezelésre, az érdekellentétre és a bűnpártolásra vonatkozó cikkelyeit. 

A kormány lépését a kormánykoalíciót a parlamentben támogató Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) is bírálta, de elsősorban az eljárás miatt. Szerintük a Btk.-t módosítani kell, de arról a parlamentnek kell döntenie.

A Sorin Grindeanu vezette román szociálliberális kormány vasárnap hatályon kívül helyezte rendeletét. Előző nap  több mint 100 ezer ember tüntetett a kormány székháza előtt. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?