Antal, Anett
16 °C
23 °C

Visszaadja a kitüntetését egy magyar, mert korrupcióért elítéltet is díjazott az RMDSZ

2017.02.05. 19:07 Módosítva: 2017.02.05. 19:19

Visszaadja az Romániai Magyar Demokratikus Szövetségtől (RMDSZ) kapott Ezüstfenyő-díjat Hegyeli Attila, a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének korábbi oktatási programfelelőse. Döntésének két oka van:

  1. A díjat a korrupció miatt alapfokon elítélt Olosz Gergely is megkapta.
  2. Az RMDSZ nem vonta meg a támogatását a kormánytól.

Hegyeli Attila a romániai Főtérnek azt mondta: az RMDSZ nem jár a helyes úton, ha olyan embert mint Olosz Gergely Ezüstfenyő-díjjal tüntet ki. Szerinte az RMDSZ-nek "a román kormány egészen elvetemült viselkedése miatt a mi nevünkben kötött parlamenti támogatást feltétlenül vissza kellett volna vonni és elhatárolódni a jelenlegi PSD vezetéstől".

92142 kep hegyeli attila facebook-oldala
Fotó: Facebook

Hegyeli szerint RMDSZ-nek fel kellene ismernie, hogy közösségüknek hosszú távon akkor tesz jót, ha egyértelmű és világos jelét adja annak, hogy a romániai magyarság érdekeit és nem a korrupt PSD vezérek érdekeit képviseli. Ennek még a gyanúját vagy látszatát is kerülni kell.

Bukarestben napok óta tömegtüntetéseket tartottak, miután a szociáldemokraták (PSD) által vezetett kormány kedden egy sürgősségi rendelettel akarta enyhíteni a büntető törvénykönyv korrupciós bűncselekményekre, azaz a hivatali visszaélésre, a hanyag kezelésre, az érdekellentétre és a bűnpártolásra vonatkozó cikkelyeit. 

A kormány lépését a kormánykoalíciót a parlamentben támogató Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) is bírálta, de elsősorban az eljárás miatt. Szerintük a Btk.-t módosítani kell, de arról a parlamentnek kell döntenie.

A Sorin Grindeanu vezette román szociálliberális kormány vasárnap hatályon kívül helyezte rendeletét. Előző nap  több mint 100 ezer ember tüntetett a kormány székháza előtt.