Piroska
3 °C
4 °C

A brit alsóház elnöke ellenzi, hogy Trump felszólaljon a parlamentben

2017.02.06. 19:34
A brit parlament alsóházának elnöke nem akarja, hogy Donald Trump amerikai elnök beszédet mondjon a törvényhozás két házának tagjai előtt, jelentette az MTI.

Theresa May brit miniszterelnök múlt havi washingtoni látogatásán állami látogatásra szóló meghívást adott át Trumpnak, aki a meghívást elfogadta.

A London által állami látogatásra meghívott külföldi államfők hivatalosan a brit uralkodó vendégei, és II. Erzsébet királynő valamelyik rezidenciáján, a londoni Buckingham-palotában vagy a windsori kastélyban szállásolják el őket.

Trump elődje, Barack Obama 2011-ben járt állami látogatáson Londonban, és beszédet is mondott az alsóház és a felső kamara, a Lordok Háza tagjai előtt.

John Bercow, az alsóház elnöke azonban hétfőn, képviselői kérdésre válaszolva kijelentette: már a muszlim többségű országokból érkezők beutazására Trump által kihirdetett tilalom előtt is erőteljesen ellenezte, hogy az amerikai elnök felszólaljon a parlamentben, azóta pedig "még erőteljesebben" ellenzi.

Trumpnak ki kell érdemelni

Bercow kifejtette szerint a Londonba látogató külföldi vezetőknek "nem automatikus joguk", hogy felszólaljanak a parlament két háza előtt, azt "ki kell érdemelni".

Hozzátette: az Egyesült Királyság nagyra értékeli az Egyesült Államokhoz fűződő kapcsolatait, ő azonban személyesen, az alsóház elnökeként nagyon erőteljesen vallja azt az álláspontot, hogy a ház számára "óriási fontossággal bír" a szembeszállás a rasszizmussal és a szexuális diszkriminációval, valamint a törvény előtti egyenlőség és a független igazságszolgáltatás támogatása.

Az alsóház elnöke egyedül nem tudja megakadályozni, hogy Trump - ha ez szerepelne londoni látogatásának programjában - felszólaljon a parlamentben, de az erről szóló döntésekhez a törvényerejű szokásjog alapján konszenzusos döntést kell hozni a Lordok Házának elnökével együtt.