Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elszabadulhat a káosz, ha a bíróság visszaállítja Trump beutazási tilalmát

2017.02.06. 12:22

Újra elszabadulhat a káosz, ha a fellebbviteli bíróság visszaállítja Donald Trump amerikai elnök hét, többségében muszlim lakosságú országra vonatkozó beutazási tilalmát - figyelmeztettek az MTI szerint Washington és Minnesota szövetségi tagállam jogi képviselői hétfői bírósági beadványukban.

A San Franciscó-i székhelyű, 9. körzeti fellebbviteli bíróságnak küldött beadványukban a jogászok hangsúlyozták, hogy Trump alkotmányba ütköző tilalma károkat okozott a családoknak, a vállalkozásoknak és az egyetemeknek. Washington és Minnesota állam a felperes a kormány ellen indított perben, melyben egy szövetségi bíró országosan felfüggesztette Trump elnöki rendeletének alkalmazását.

A két állam álláspontját olyan számítástechnikai óriásvállalatok is osztják, mint az Apple, a Google és az Uber, amelyek vasárnap késő este juttatták el érvelésüket a bíróságnak. A cégek ebben arra hivatkoztak, hogy a beutazási tilalom megkárosítja őket, mert nehezíti az új alkalmazottak felvételét.

A fellebbviteli bíróság a hétvégén megtagadta a kormányzatnak azt a kérését, hogy azonnal helyezzék hatályon kívül James Robart seattle-i bírónak a beutazási tilalom felfüggesztésére vonatkozó ítéletét. A fellebbviteli törvényszék egyúttal jelezte: várja Washington és Minnesota szövetségi tagállamok, valamint a szövetségi kormány jogi érveit az ügyben. Az igazságügyi minisztérium helyi idő szerint hétfő este 6-ig juttathatja el beadványát a bíróságra.

Trump január 27-én azonnali hatállyal 90 napra megtiltotta hét, muzulmán többségű ország - Szíria, Irak, Irán, Szudán, Líbia, Szomália és Jemen - állampolgárainak beutazását, határozatlan időre felfüggesztette a szíriai menekültek befogadását, és 120 napra befagyasztotta a teljes amerikai menekültbefogadási programot.

Pénteken James Robart seattle-i szövetségi bíró ideiglenesen felfüggesztette a rendelet alkalmazását. Az azonnali hatályú döntés országos érvényű. Robart elutasította a kormány jogi képviselőinek azt az érvelését, hogy az államok nem támadhatják meg az elnöki rendeletet. A keresetet Washington és Minnesota nyújtotta be arra hivatkozva, hogy a tilalom súlyos károkat okoz. 

Az Egyesült Államok határain, repülőterein Robart bíró döntése és az amerikai külügyminisztérium, valamint a belbiztonsági tárca azt megerősítő nyilatkozata óta ugyanúgy zajlik az utazók beléptetése, mint Trump rendelete előtt. Az érvényes vízummal rendelkezők újra beutazhatnak az Egyesült Államokba, és a lehetőséggel sokan élnek, akiket az elnöki rendelet miatt érvényes papírjaik ellenére sem engedtek felszállni az Amerikába tartó járatokra.