Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Elszabadulhat a káosz, ha a bíróság visszaállítja Trump beutazási tilalmát

2017.02.06. 12:22

Újra elszabadulhat a káosz, ha a fellebbviteli bíróság visszaállítja Donald Trump amerikai elnök hét, többségében muszlim lakosságú országra vonatkozó beutazási tilalmát - figyelmeztettek az MTI szerint Washington és Minnesota szövetségi tagállam jogi képviselői hétfői bírósági beadványukban.

A San Franciscó-i székhelyű, 9. körzeti fellebbviteli bíróságnak küldött beadványukban a jogászok hangsúlyozták, hogy Trump alkotmányba ütköző tilalma károkat okozott a családoknak, a vállalkozásoknak és az egyetemeknek. Washington és Minnesota állam a felperes a kormány ellen indított perben, melyben egy szövetségi bíró országosan felfüggesztette Trump elnöki rendeletének alkalmazását.

A két állam álláspontját olyan számítástechnikai óriásvállalatok is osztják, mint az Apple, a Google és az Uber, amelyek vasárnap késő este juttatták el érvelésüket a bíróságnak. A cégek ebben arra hivatkoztak, hogy a beutazási tilalom megkárosítja őket, mert nehezíti az új alkalmazottak felvételét.

A fellebbviteli bíróság a hétvégén megtagadta a kormányzatnak azt a kérését, hogy azonnal helyezzék hatályon kívül James Robart seattle-i bírónak a beutazási tilalom felfüggesztésére vonatkozó ítéletét. A fellebbviteli törvényszék egyúttal jelezte: várja Washington és Minnesota szövetségi tagállamok, valamint a szövetségi kormány jogi érveit az ügyben. Az igazságügyi minisztérium helyi idő szerint hétfő este 6-ig juttathatja el beadványát a bíróságra.

Trump január 27-én azonnali hatállyal 90 napra megtiltotta hét, muzulmán többségű ország - Szíria, Irak, Irán, Szudán, Líbia, Szomália és Jemen - állampolgárainak beutazását, határozatlan időre felfüggesztette a szíriai menekültek befogadását, és 120 napra befagyasztotta a teljes amerikai menekültbefogadási programot.

Pénteken James Robart seattle-i szövetségi bíró ideiglenesen felfüggesztette a rendelet alkalmazását. Az azonnali hatályú döntés országos érvényű. Robart elutasította a kormány jogi képviselőinek azt az érvelését, hogy az államok nem támadhatják meg az elnöki rendeletet. A keresetet Washington és Minnesota nyújtotta be arra hivatkozva, hogy a tilalom súlyos károkat okoz. 

Az Egyesült Államok határain, repülőterein Robart bíró döntése és az amerikai külügyminisztérium, valamint a belbiztonsági tárca azt megerősítő nyilatkozata óta ugyanúgy zajlik az utazók beléptetése, mint Trump rendelete előtt. Az érvényes vízummal rendelkezők újra beutazhatnak az Egyesült Államokba, és a lehetőséggel sokan élnek, akiket az elnöki rendelet miatt érvényes papírjaik ellenére sem engedtek felszállni az Amerikába tartó járatokra.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!