Fillon elnézést kért a felesége különös alkalmazásért

2017.02.06. 18:52
Elnézést kért a felesége alkalmazásáért hétfői sajtótájékoztatóján a tavaszi francia elnökválasztás jobboldali elnökjelöltje, François Fillon. Elismerte, hogy hiba volt, hogy a feleségét és két gyerekét parlamenti asszisztensekként alkalmazta, "jogosnak" nevezte az azzal kapcsolatos ellenérzéseket a közvéleményben, ugyanakkor "legálisnak és átláthatónak" nevezte az állásokat.

"Vannak régi megszokások a politikai életben, amelyek ma már nem elfogadhatók" - ismerte el a jobboldali jelölt több mint kétszáz újságíró előtt tartott hétfői sajtótájékoztatóján, ahol elnézést kért a felesége alkalmazásért, számolt be a Le Monde.

François Fillon ugyanakkor megismételte, hogy a felesége, Penelope Fillon fizetése - amely jóval magasabb volt a parlamenti munkatársak megszokott fizetésénél - "teljesen igazolható".

"Tizenöt évig töltötte be a posztot átlag havi nettó 3677 euróért. Teljesen igazolható fizetés egy jogi és bölcsész végzettségű embernek" - mondta Fillon. A problémát viszont az okozza, hogy korábban épp a felesége beszélt arról, hogy nem végez semmilyen politikai munkát a férjének, nem így segíti a karrierjét. Vagyis erős a gyanú, hogy Penelope Fillon valós munkavégzés nélkül vette fel a pénzt férjétől.

Fillon erős lejtmenetben

A tíz napja felesége és gyerekei fiktív parlamenti állásaival megvádolt konzervatív jelölt a harmadik helyre csúszott vissza az áprilisi első forduló esélyeit mérő felmérések szerint, s a tőle elpártolók eddig elsősorban a függetlenként induló volt szocialista gazdasági miniszter, Emmanuel Macron szavazótáborát erősítették. A jelenlegi állás szerint Fillon nem jutna be a második fordulóba, és az államfői poszt Macron és Marine Le Pen, a radikális Nemzeti Front elnöke között dőlhet el, összegezte az MTI.

François Fillon
François Fillon
Fotó: Philippe Wojazer / Reuters

Egy friss felmérés szerint a franciák 68 százaléka Fillon visszalépését szeretné, a jobboldali választók többsége azonban továbbra is támogatja, hogy ő maradjon az elnökjelölt. 

A felesége szavait mindenki félreérti

A France 2 közszolgálati tévécsatorna csütörtökön leadta azt a 2007-ben, egy brit újságíró által angolul készített interjút, amelyben Fillon walesi felesége maga jelenti ki, hogy "soha nem volt férje asszisztense". Ezzel kapcsolatban Fillon azt mondta, hogy a felesége "soha nem volt neki alárendelve".

"Mindig is és mindenekelőtt a munkatársam volt" - fogalmazott. "Penelope soha nem vállalt szerepet az előtérben. A háttérben dolgozott" - tette hozzá.

Becsületes vagyok. Ez a vád mennydörgésként csapott le rám

- mondta Fillon, aki elítélte az ellene folyó "médialincselést".

Állítólag keresik Fillon utódját

Fillon azt is jelezte, hogy "a hallatlanul kegyetlen támadások" után eltökélt az elnökválasztási kampánya folytatásában. "Bejelentem, hogy ma estétől egy új kampány kezdődik ... nincs B terv" - mondta.

A francia sajtó viszont úgy tudja, a jobboldali képviselők egy jelentős részének megítélése szerint jelöltsége tarthatatlanná vált, és ezért B terven gondolkodtak, keresték Fillon utódját.

A párizsi ügyészség a múlt héten sikkasztás, hivatali bizalommal való visszaélés és csalás gyanújával indított vizsgálatot, külön-külön kihallgatta a Fillon házaspár tagjait, akik nem tudták bemutatni Penelope Fillon munkaszerződéseit, ezért az állítólagos fiktív állásokat vizsgáló nyomozók a francia nemzetgyűlésben is házkutatást tartottak.  • Hírek
  • Árfolyam