Judit
2 °C
7 °C

Hivatalos: Merkel lesz a jobboldal jelöltje a választáson

2017.02.06. 14:47

Hivatalosan felkérték kancellárjelöltnek Angela Merkelt hétfőn Münchenben a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnökségének együttes ülésén. Merkel azután vált hivatalosan is a pártszövetség jelöltjévé, hogy  a CSU elnöke, Horst Seehofer bajor kormányfő is pártjának támogatásáról biztosította a 2005 óta hivatalban lévő kancellárt.

Angela Merkel már tavaly novemberben bejelentette, hogy kancellárjelöltként  indulna az őszi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson, decemberben pedig a CDU kongresszusán megerősítették pártelnöki tisztségében és hivatalosan megtették kancellárjelöltnek.

A bajor testvérpárt  viszont a menekültügy körüli viták miatt mostanáig nem volt hajlandó hivatalosan támogatni Merkel jelöltségét.

Végül a hétfői ülésen a CSU elnöksége egy emberként felsorakozott Merkel mögött. A vasárnap kezdődött kétnapos tanácskozás után Merkel és Seehofer közösen ismerteti majd, hogy a pártszövetség milyen stratégiával készül a választási kampányra.

Seehofer a napokban ismét jelezte, hogy pártja továbbra is ragaszkodik a befogadható menekültek évi 200 ezer fős felső határának bevezetéséhez. A felső határt a CDU elutasítja, ezért az ügyet kihagyják a közös választási programból, de szerepel majd a CSU különálló, Bajorország-terv nevű programjában. A CSU vezetője azt is világossá tette, hogy pártja a Bundestag-választás után semmilyen koalícióban nem vesz részt, ha a kormányprogramban nem rögzítik a menekültbefogadási felső határ bevezetését.

Merkel kihívója a szociáldemokrata pártból (SPD) az Európai Parlament volt elnöke, Martin Schulz lesz, aki jelenleg népszerűbb Merkelnél, de így is élete egyik legnehezebb küzdelme lehet a választás. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?