Jusztina
1 °C
16 °C

Hivatalos: Merkel lesz a jobboldal jelöltje a választáson

2017.02.06. 14:47

Hivatalosan felkérték kancellárjelöltnek Angela Merkelt hétfőn Münchenben a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnökségének együttes ülésén. Merkel azután vált hivatalosan is a pártszövetség jelöltjévé, hogy  a CSU elnöke, Horst Seehofer bajor kormányfő is pártjának támogatásáról biztosította a 2005 óta hivatalban lévő kancellárt.

Angela Merkel már tavaly novemberben bejelentette, hogy kancellárjelöltként  indulna az őszi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson, decemberben pedig a CDU kongresszusán megerősítették pártelnöki tisztségében és hivatalosan megtették kancellárjelöltnek.

A bajor testvérpárt  viszont a menekültügy körüli viták miatt mostanáig nem volt hajlandó hivatalosan támogatni Merkel jelöltségét.

Végül a hétfői ülésen a CSU elnöksége egy emberként felsorakozott Merkel mögött. A vasárnap kezdődött kétnapos tanácskozás után Merkel és Seehofer közösen ismerteti majd, hogy a pártszövetség milyen stratégiával készül a választási kampányra.

Seehofer a napokban ismét jelezte, hogy pártja továbbra is ragaszkodik a befogadható menekültek évi 200 ezer fős felső határának bevezetéséhez. A felső határt a CDU elutasítja, ezért az ügyet kihagyják a közös választási programból, de szerepel majd a CSU különálló, Bajorország-terv nevű programjában. A CSU vezetője azt is világossá tette, hogy pártja a Bundestag-választás után semmilyen koalícióban nem vesz részt, ha a kormányprogramban nem rögzítik a menekültbefogadási felső határ bevezetését.

Merkel kihívója a szociáldemokrata pártból (SPD) az Európai Parlament volt elnöke, Martin Schulz lesz, aki jelenleg népszerűbb Merkelnél, de így is élete egyik legnehezebb küzdelme lehet a választás.