Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Közel ezer gyermek halt meg tavaly az afganisztáni harcokban

2017.02.06. 10:43

Közel 11 500 afgán civil,  köztük több mint 3500 gyermek vesztette életét vagy sebesült meg a tálibok és a kabuli kormány közötti konfliktusban 2016-ban – jelentette az ENSZ Afganisztáni Segítségnyújtó Missziója (UNAMA) hétfőn. A jelentés szerint a tavalyi volt a legvéresebb év azóta, hogy a misszió 2009-ben elkezdte számolni az afganisztáni konfliktus áldozatait.

Az ENSZ missziója szerint 2016-ban 923 gyermek meghalt, 2589 pedig megsebesült a harcok miatt. A gyermekáldozatok száma kiemelkedő mértékben, 24 százalékkal emelkedett egy év alatt.

2016-ban az UNAMA 11 418 civil áldozatot (4498 halott és 7920 sebesült) jegyzett fel, ami 3 százalékos általános emelkedést jelent az előző év adataihoz képest. Csak a sebesültek száma hat százalékkal nőtt. 

A konfliktus tavalyi áldozatainak 61 százalékáért a kormányellenes csoportok – például a tálibok vagy az Iszlám Állam terrorszervezettel szimpatizáló dzsihadisták – tehetők felelőssé, 24 százalékukért pedig a kormányerők és nemzetközi szövetségeseik.

A civil veszteségek a kormányerők és a felkelők közötti harcok mellett a hátrahagyott robbanószerkezeteknek, az öngyilkos merényleteknek és a légi csapásoknak tudhatók be. A hátrahagyott robbanószerkezetek tavaly 66 százalékkal több áldozatot (923 haláleset és 2589 sebesülés) követeltek, mint 2015-ben.

Gyermekek vesztették életüket, vakultak meg és váltak nyomorékká, vagy okozták társaik halálát, mert a szemben álló felek által hanyagul hátrahagyott szerkezetekkel játszottak

– hívta fel a figyelmet Zeid Raad al-Husszein, az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosa a jelentésben.

Emellett 2015-höz képest csaknem kétszeresére emelkedett azoknak a gyermekeknek és felnőtteknek a száma, akik az afgán vagy az amerikai légierő csapásaiban haltak meg. Az ENSZ szerint a légi csapások áldozatainak száma is rekordot döntött 2016-ban.

Az UNAMA adatai szerint, hogy a civil lakosságból 24841-en vesztették életüket és 45347-en sebesültek meg 2009 óta az afganisztáni konfliktusban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?