Mátyás
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Májusban akár már találkozhat is Orbán Trumppal

2017.02.06. 06:29

Donald Trump beleegyezett abba, hogy májusban Európában találkozzon a NATO-tagállamok vezetőivel - közölte a Fehér Ház sajtószolgálata, beszámolva az amerikai elnök Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral folytatott vasárnapi telefonos megbeszéléséről.

000 LD44H
Fotó: Andreas Solaro / AFP

A Fehér Ház szerint Trump és Stoltenberg "megvitatta, hogyan lehetne rávenni minden NATO-szövetségest a védelmi kiadások vonatkozásában vállalt kötelezettségeik teljesítésére". "Trump elnök beleegyezett, hogy csatlakozik a NATO vezetőinek májusi európai találkozójához" - közölték.

Mindez azt is jelenti, hogy májusban a NATO-csúcson akár találkozhat is Orbán Viktor Donald Trumppal. Orbán volt az első olyan európai politikus, aki az amerikai elnökválasztási kampányban - a bevándorlás kezelésének kérdésében - nyíltan Trump mellé állt. Ugyanakkor Magyarországot azok között a NATO-tagországok között jegyzik, amelyek nem szánnak sok pénzt a védelmi kiadásokra.  

Választási kampányában Donald Trump azt ígérte, rá fogja kényszeríteni az észak-atlanti szövetség tagjait, hogy növeljék katonai kiadásaikat, könnyítve ezzel a katonai blokk finanszírozásában az Egyesült Államokra háruló terheket. Javaslatát azonban republikánus párttársai és az ellenzéki demokraták egyaránt bírálták, ráadásul ez az ötlet aggodalommal töltötte el az európai szövetségeseket is, akik attól tartanak, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök előnyt kovácsolhat a csökkenő amerikai szerepvállalásból.