Szilvia
10 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Hollandia megvonja az állampolgárságot a dzsihadistáktól

2017.02.07. 22:18

A holland parlament felsőháza is jóváhagyta a dzsihadisták állampolgárságának megvonásáról szóló törvényjavaslatot, írja az MTI.

A jogszabály lehetővé tenné a kormány számára, hogy akik veszélyt jelentenek a nemzetbiztonságra, azokat megfosszák holland állampolgárságuktól. Erre azok esetében is lehetőség lenne, akiket nem ítéltek el terrorizmus miatt.

Elsősorban azokra vonatkozna az új törvény, akik azért utaznak külföldre, hogy ott terrorcsoportokhoz csatlakozzanak. A parlament mindkét háza által elfogadott jogszabály azt hivatott megakadályozni, hogy a "nemkívánatos külföldinek" nyilvánított érintettek legális úton visszatérhessenek Európába.

A nemzetközi egyezményeknek megfelelően ilyen intézkedést nem lehet foganatosítani a kizárólag holland állampolgársággal rendelkező személyekkel szemben, hiszen akkor hontalanná válnának.

A holland törvényhozás alsóháza tavaly májusban hagyta jóvá a tervezetet, amely része egy terrorellenes intézkedéscsomagnak. Korábbi hírszerzési információk szerint több mint 200 holland állampolgár csatlakozott Szíriában és Irakban az Iszlám Állam nevű terrormilíciához. A 2015. november 13-ai párizsi terrortámadásokat követően Francois Hollande francia elnök hasonló javaslattal állt elő a kettős állampolgárokra vonatkozóan, de a kezdeményezés végül megbukott.