Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hollandia megvonja az állampolgárságot a dzsihadistáktól

2017.02.07. 22:18

A holland parlament felsőháza is jóváhagyta a dzsihadisták állampolgárságának megvonásáról szóló törvényjavaslatot, írja az MTI.

A jogszabály lehetővé tenné a kormány számára, hogy akik veszélyt jelentenek a nemzetbiztonságra, azokat megfosszák holland állampolgárságuktól. Erre azok esetében is lehetőség lenne, akiket nem ítéltek el terrorizmus miatt.

Elsősorban azokra vonatkozna az új törvény, akik azért utaznak külföldre, hogy ott terrorcsoportokhoz csatlakozzanak. A parlament mindkét háza által elfogadott jogszabály azt hivatott megakadályozni, hogy a "nemkívánatos külföldinek" nyilvánított érintettek legális úton visszatérhessenek Európába.

A nemzetközi egyezményeknek megfelelően ilyen intézkedést nem lehet foganatosítani a kizárólag holland állampolgársággal rendelkező személyekkel szemben, hiszen akkor hontalanná válnának.

A holland törvényhozás alsóháza tavaly májusban hagyta jóvá a tervezetet, amely része egy terrorellenes intézkedéscsomagnak. Korábbi hírszerzési információk szerint több mint 200 holland állampolgár csatlakozott Szíriában és Irakban az Iszlám Állam nevű terrormilíciához. A 2015. november 13-ai párizsi terrortámadásokat követően Francois Hollande francia elnök hasonló javaslattal állt elő a kettős állampolgárokra vonatkozóan, de a kezdeményezés végül megbukott.