Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Még egy hatalmas végkielégítést is felvett Fillon felesége

2017.02.07. 20:55
Miközben a felesége állítólagos fiktív parlamenti asszisztensi állásai miatt sikkasztási vádakba keveredett konzervatív jelölt, Francois Fillon kedden újraindította az elnökválasztási kampányát, újabb értesülések jelentek meg felesége állami térítéseiről: Penelope Fillon mintegy 45 ezer eurót kapott végkielégítés címén a nemzetgyűléstől.

A Le Canard Enchainé című szatirikus lap azt állítja, hogy Fillon felesége 2002-ben 16 ezer eurót, öt havi fizetésnek megfelelő összeget kapott, amikor megszűnt a férjével, mint képviselővel kötött asszisztensi szerződése, pedig új szerződést kötött Marc Joulaud-val, a miniszterré kinevezett Francois Fillon parlamenti utódával, és az elkövetkező öt évben papíron az ő asszisztense volt. A lap szerint „a törvények nem tesznek lehetővé ilyen mértékű végkielégítést egy parlamenti munkatársnak”.

A lap értesülése szerint 2013 novemberben Penelope Fillon 29 ezer euró bónuszt kapott, miután másfél évig az ismét képviselővé lett férje mellett látott el asszisztensi munkákat – írja az MTI.

A párizsi ügyészség a múlt héten sikkasztás, hivatali bizalommal való visszaélés és csalás gyanújával indított vizsgálatot, külön-külön kihallgatta a Fillon házaspár tagjait, akik nem tudták bemutatni Penelope Fillon munkaszerződéseit, ezért az állítólagos fiktív állásokat vizsgáló nyomozók a francia nemzetgyűlésben is házkutatást tartottak. 

Francois Fillon hétfőn egy a francia hírtelevíziók által élőben közvetített és 2 millió néző által követett sajtótájékoztatón elnézést kért a hibáért, hogy a feleségét és két gyerekét parlamenti asszisztensekként alkalmazta, jogosnak nevezte az azzal kapcsolatos ellenérzéseket a közvéleményben, ugyanakkor legálisnak és átláthatónak nevezte az állásokat. A francia sajtó azonban úgy véli, hogy továbbra sincs nyoma annak, hogy a felvett közel egymillió euróért cserébe a családtagok ténylegesen dolgoztak Fillon mellett.

A sajtótájékoztató egyik célja az volt, hogy Fillon visszavegye az irányítást a saját táborában, és jelezze, nem hagyja, hogy puccsot készítsenek ellene elő, a sajtóban ugyanis megkezdődtek a találgatások arról, hogy ki lehet a visszalépésre kényszerülő Fillon utóda az elnökjelölti poszton. 

A konzervatív jelölt néhány nap alatt a harmadik helyre csúszott vissza az áprilisi első forduló esélyeit mérő felmérések szerint, s a tőle elpártolók eddig elsősorban a függetlenként induló volt szocialista gazdasági miniszter, Emmanuel Macron szavazótáborát erősítették. A jelenlegi állás szerint Fillon nem jutna be a második fordulóba, s az államfői poszt Macron és Marine Le Pen, a Nemzeti Front elnöke között dőlhet el.