Még egy hatalmas végkielégítést is felvett Fillon felesége

2017.02.07. 20:55
Miközben a felesége állítólagos fiktív parlamenti asszisztensi állásai miatt sikkasztási vádakba keveredett konzervatív jelölt, Francois Fillon kedden újraindította az elnökválasztási kampányát, újabb értesülések jelentek meg felesége állami térítéseiről: Penelope Fillon mintegy 45 ezer eurót kapott végkielégítés címén a nemzetgyűléstől.

A Le Canard Enchainé című szatirikus lap azt állítja, hogy Fillon felesége 2002-ben 16 ezer eurót, öt havi fizetésnek megfelelő összeget kapott, amikor megszűnt a férjével, mint képviselővel kötött asszisztensi szerződése, pedig új szerződést kötött Marc Joulaud-val, a miniszterré kinevezett Francois Fillon parlamenti utódával, és az elkövetkező öt évben papíron az ő asszisztense volt. A lap szerint „a törvények nem tesznek lehetővé ilyen mértékű végkielégítést egy parlamenti munkatársnak”.

A lap értesülése szerint 2013 novemberben Penelope Fillon 29 ezer euró bónuszt kapott, miután másfél évig az ismét képviselővé lett férje mellett látott el asszisztensi munkákat – írja az MTI.

A párizsi ügyészség a múlt héten sikkasztás, hivatali bizalommal való visszaélés és csalás gyanújával indított vizsgálatot, külön-külön kihallgatta a Fillon házaspár tagjait, akik nem tudták bemutatni Penelope Fillon munkaszerződéseit, ezért az állítólagos fiktív állásokat vizsgáló nyomozók a francia nemzetgyűlésben is házkutatást tartottak. 

Francois Fillon hétfőn egy a francia hírtelevíziók által élőben közvetített és 2 millió néző által követett sajtótájékoztatón elnézést kért a hibáért, hogy a feleségét és két gyerekét parlamenti asszisztensekként alkalmazta, jogosnak nevezte az azzal kapcsolatos ellenérzéseket a közvéleményben, ugyanakkor legálisnak és átláthatónak nevezte az állásokat. A francia sajtó azonban úgy véli, hogy továbbra sincs nyoma annak, hogy a felvett közel egymillió euróért cserébe a családtagok ténylegesen dolgoztak Fillon mellett.

A sajtótájékoztató egyik célja az volt, hogy Fillon visszavegye az irányítást a saját táborában, és jelezze, nem hagyja, hogy puccsot készítsenek ellene elő, a sajtóban ugyanis megkezdődtek a találgatások arról, hogy ki lehet a visszalépésre kényszerülő Fillon utóda az elnökjelölti poszton. 

A konzervatív jelölt néhány nap alatt a harmadik helyre csúszott vissza az áprilisi első forduló esélyeit mérő felmérések szerint, s a tőle elpártolók eddig elsősorban a függetlenként induló volt szocialista gazdasági miniszter, Emmanuel Macron szavazótáborát erősítették. A jelenlegi állás szerint Fillon nem jutna be a második fordulóba, s az államfői poszt Macron és Marine Le Pen, a Nemzeti Front elnöke között dőlhet el.  • Hírek
  • Bankszámla