Trump Obamát folytatja Dél-Koreában

2017.02.07. 06:44

Rex Tillerson új amerikai külügyminiszter és dél-koreai kollégája, Jun Bjung Sze megerősítették azt a tervet, hogy amerikai rakétavédelmi komplexumot telepítenek Dél-Koreába – írta az MTI a szöuli külügyminisztérium nyomán.

Kína határozottan ellenzi ezt a tervet, azt állítva, hogy az aláássa biztonsági érdekeit és megbontja a térség stratégiai egyensúlyát. Peking ezért számos szankciót hozott Szöul ellen, főleg a dél-koreai szórakoztatóipart és exportot sújtva.

A kínai kifogásra válaszul a két miniszter hangsúlyozta, hogy a ballisztikus támadó rakéták megsemmisítésére alkalmas rendszer telepítésének célja csakis az Észak-Korea jelentette katonai fenyegetés elhárítása. Tillerson és Jun abban is egyetértettek, hogy fenn kell tartani az Észak-Koreát sújtó szankciókat a phenjani rezsim atomfegyver-mentesítése érdekében.

A felek megállapodtak, hogy még ebben a hónapban "mélyebb konzultációkat" folytatnak, és kijelentették, hogy a Donald Trump vezette új amerikai kormány alatt minden eddiginél szorosabbra fűzik szövetségüket, hogy hatékony választ adhassanak az észak-koreai atomprogram jelentette kihívásokra.

A két ország tavaly júliusban állapodott meg egy THAAD-üteg Dél-Koreába telepítéséről. Az ügyet ismerő források szerint - írja a Kyodo japán hírügynökség - Washington most arra törekszik, hogy már idén júniusra befejezzék a telepítést.  • Tippek
  • Biztosítás