Menyhért, Mirjam
18 °C
33 °C

Felszámolták az eddigi legnagyobb embercsempész-hálózatot Albániában

2017.02.08. 20:49

A menekültválság kezdete óta a legnagyobb és a legszerteágazóbb kapcsolatrendszerű embercsempész-hálózatot számolta fel az albán rendőrség, írja az MTI. Tavaly szeptember óta 18 embert vettek őrizetbe a hatóságok.

A letartóztatottakat azzal vádolják, hogy menekülteket szállítottak Észak-Afrikából és a Közel-Keletről Ausztriába és Németországba. A hatóságok szerint az is jól látszik, hogy milyen jól szervezett volt a hálózat. Az észak-franciaországi Calais-ban a helyi hatóságok közlése szerint négy olyan embert vettek őrizetbe kedden, akikről azt feltételezik, hogy egy albániai embercsempész hálózat tagjai.

A menekülteket Görögországból Albánián, Koszovón, Szerbián és Magyarországon keresztül csempészték Ausztriába és Németországba

- mondta az albán ügyészség egyik szóvivője az AFP-nek. A gyanúsítottak fejenként 900 és 1250 euró (280 ezer és 388 ezer forint) közötti összegeket követeltek a menekültektől.

Az úgynevezett balkáni útvonalon keresztül 2015 és 2016 eleje között több százezer illegális bevándorló érkezett Nyugat-Európába. Az embercsempészek üzletét az lendítette fel, mikor az érintett államok tavaly márciusban lezárták ezt az útvonalat.