Árpád
-2 °C
4 °C

Óvszerosztás miatt hajtotta maga alá a Vatikán a Máltai Lovagrendet

2017.02.08. 20:12

Ferenc pápa február másodikán nevezte ki Angelo Becciu érseket, mint különleges delegáltját a Máltai Lovagrendbe, írja az Economist. Becciu feladata az lesz, hogy együttműködjön a Lovagrend vezetésével, hogy a "tagok megbékéljenek egymással" és elősegítse a "spirituális és morális megújulásukat". 

A pápa még január 24-én lemondatta a rend Nagymesterét, Matthew Festinget. A most kinevezett delegálttal pedig az eddigi lovagrendi emberét, a keményen tradicionalista Raymond Burke-öt is kiütötte. Mindebből úgy tűnik, a pápa az Egyházon belüli konzervatívokkal vívott háborújának egy újabb fejezete zárulhatott le most.

A Lovagrend vezetősége főleg a konzervatív, valahai európai nemesség közül kerül ki, korábban ők uralkodtak Málta szigete felett. Mostanra azonban csak a központjuk területe tartozik saját irányításuk alá, így a szervezet Vatikán alá hajtása mondhatni egy kisebb állam annektálásával ér fel.

Az Economist szerint a "leszámolást" egy tavaly decemberi eset indította be, mikor a Nagymester elbocsájtotta Albrecht Freiherr von Boeselager kancellárt - bár Boeselager tagadta a vádat, mégis bűnösnek ítélték, mivel óvszerosztásra adott engedélyt Mianmarban. Az elbocsájtás hírére a Vatikán vizsgálóbizottságot állított fel, ami felé viszont a Lovagrend, függetlenségükre hivatkozva, megtagadta az együttműködést. Ez az ügy vezetett aztán a Nagymester lemondatásához és a mostani kinevezéshez.

A pápa az elmúlt időszakban egyre nyíltabban beszél arról, hogy a kisebbségek, szegények, elnyomottak segítése a keresztény értékrend célja kell legyen - így talán már az elitista-konzervatív Lovagrenddel is hosszú ideje érett a konfliktusa.

Szerdán a Reuters szerint újra elmondta, hogy Donald Trump falépítési terve keresztényietlen: egy keresztény embernek most nem falakat, hanem hidakat kell építenie, és nem mondhat olyat sem, hogy mások fizetnek majd a döntéséért. Helyette egy igaz keresztény elengedi sérelmeit, és a gonoszságra nem gonoszsággal, hanem jósággal válaszol - vélekedett a pápa. Ferenc korábban azt mondta, Trumpot majd a megválasztása utáni politikája alapján fogja megítélni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?