Vilhelmina
12 °C
28 °C

Élőláncot szerveznek mexikói szenátorok az amerikai határra

2017.02.09. 12:15

Különböző mexikói pártok szenátorai csütörtökön bejelentették, hogy február 17-én élőláncot szerveznek a mexikói-amerikai határ mentén, tiltakozásul Donald Trump amerikai elnök kormányzatának ellenséges intézkedései ellen.

Armando Ríos Piter, a baloldali Demokratikus Forradalmi Párt (PRD) egyik tagja azt mondta: az "Emberfal - Híd a nemzetek között" elnevezésű eseményen egységet akarnak létrehozni a bevándorlók támogatására. 

Luz María Bristain mexikói szenátor szerint olyan "emberi falat" terveznek, amelyik a szeretet és a testvériség nevében bebizonyítja, hogy a mexikóiak képesek legyőzni az Egyesült Államok és Mexikó közötti határt, mert a két nép együtt erősebb, mint bármilyen politikus.

Jesús Casillas Romero, a kormányzó Intézményes Forradalmi Párt (PRI) szenátora szerint szimbolikus megmozdulásról van szó, melynek célja az egység üzenete. Míg ugyanis az amerikai oldalról a gyűlölet és megosztás falát tervezik felépíteni, a mexikói oldalon felépítendő "emberi fal" a Mexikóban élő és az Egyesült Államokban jelenleg tartózkodó mexikóiakat köti össze.

Donald Trump amerikai elnök egyik legjelentősebb kampányígérete volt, hogy falat épít az Egyesült Államok és Mexikó határán, amit Mexikóval akar kifizettetni. Emiatt az elmúlt hetekben feszültté vált a két ország viszonya. Enrique Pena Nieto mexikói elnök le is mondta tervezett washingtoni látogatását.