Árpád
-2 °C
4 °C

Fillon most azt állítja, hogy törvénytelen vizsgálat folyik ellene

2017.02.09. 21:01

A botrányba keveredett francia konzervatív elnökjelölt, François Fillon ügyvédei szerint törvénytelen az ügyészi vizsgálat, amely felesége, Penelope Fillon parlamenti alkalmazása miatt indult, ezért annak megszüntetését kérték a pénzügyi visszaéléseket vizsgáló ügyészségtől (PNF).

Francois Fillon
Francois Fillon
Fotó: Stephane Mahe

Az ügyészség a Le Canard Enchaîné szatirikus hetilap január 25-i számában megjelent értesülés alapján hivatalból indított előzetes eljárást közpénz elsikkasztása, hivatali bizalommal való visszaélés és csalás gyanújával, külön-külön kihallgatta a Fillon házaspár tagjait, akik nem tudták bemutatni Penelope Fillon munkaszerződéseit, ezért az állítólagos fiktív állásokat vizsgáló nyomozók a francia nemzetgyűlésben is házkutatást tartottak. Fillon korábban azt mondta, csak abban az esetben lép vissza a jelöltségtől, ha a vizsgálat nyomán eljárást indít ellene az ügyészség.

Az ügyvédek szerint Fillon-t nem lehet közpénz elsikkasztásával vádolni, miután ez a büntetőjogi kategória a törvényi meghatározás szerint nem alkalmazható a parlamenti képviselőkre. „Ennek hiánya miatt a PNF nem illetékes vizsgálódni és az eljárása törvénytelen" – hangsúlyozták az ügyvédek. „A vizsgálat ma már gyakorlatilag sokkal inkább a médiában folyik, mint a jog előtt" – tették hozzá.

Fillon értelmezése szerint a közte és a felesége között kötött munkaszerződés a magánjog kategóriájába tartozik, hiszen a felesége neki és nem a nemzetgyűlésnek tartozott elszámolással, hiába a rendelkezésére álló parlamenti keretből fizette őt, írja az MTI.

A konzervatív jelölt a botrány miatt néhány nap alatt a harmadik helyre csúszott vissza az áprilisi első forduló esélyeit mérő felmérések szerint, s a tőle elpártolók eddig elsősorban a függetlenként induló volt szocialista gazdasági miniszter, Emmanuel Macron szavazótáborát erősítették. A jelenlegi állás szerint Fillon nem jutna be a második fordulóba, és az államfői poszt Macron és Marine Le Pen, a Nemzeti Front elnöke között dőlhet el.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?