Kemény viták után megszavazták Trump igazságügy-miniszterét

2017.02.09. 06:52 Módosítva: 2017.02.09. 07:42

Az amerikai szenátus szerdán kemény viták után megszavazta az új, republikánus kormányzat igazságügyi miniszterének, Jeff Sessionsnek a kinevezését. A 70 éves alabamai politikus két évtizede tagja a szövetségi szenátusnak. Kinevezését 52:47 arányban szavazták meg a több mint egy napig tartó kemény vita után, írja az MTI.

A demokrata párti szenátorok hevesen bírálták és elutasították jelöltségét. A szavazás előtti utolsó órákat az ameriaki sajtó is  drámainak minősítette. A vitában például kedden Elizabeth Warren massachusettsi demokrata szenátort a szenátus republikánus többségének vezetője, Mitch McConnell leintette és el is vette tőle a szót. A Reuters szerint az amerikai baloldal kedvencének tartott Warren ugyanis fel akarta olvasni a meggyilkolt Martin Luther King özvegyének egyik, 1986-ban kelt levelét, amelyben Coretta King bírálatot fogalmazott meg Sessions polgárjogi felfogásával és döntéseivel kapcsolatban.

McConnell szerint Elizabeth Warren azzal, hogy fel akarta olvasni a levelet, megsértette a szenátus szabályait, miszerint egy szenátor nem indíthat támadást a másik ellen. Az incidens kedd éjszaka történt, és szerdán jószerével egész nap erről vitáztak a szenátusban.

Orrin Hutch, Utah republikánus szenátora azt hangoztatta, hogy Jeff Sessions "kiváló ember", majd a demokraták Sessions elleni támadásaira célozva leszögezte:

azt hiszem azért van ez, mert (Sessions) alabamai, és ők azt gondolják, hogy ott minden fehér férfi rasszista, vagy legalábbis az lehet. Dehát ez nem így van.

Ted Cruz texasi szenátor a vita közben a Fox televíziónak nyilatkozva még ennél is tovább ment. Azt mondta: az igazi fajgyűlölők a demokraták, mivel szerinte annak idején többségükben déli demokraták hozták létre a Ku Klux Klant is.

A szavazáskor a nyugat-virginiai Joe Manchin kivételével valamennyi demokrata párti szenátor nemmel voksolt. A szavazás után - egy frissen megszavazott minisztertől szokatlan módon - Jeff Sessions megköszönte az őt támogatóknak a bizalmat, majd az őt elutasítókhoz fordult és kijelentette: "nem tesz jót az egészségnek befeketíteni azokat, akik nem értenek velünk egyet".

A Sessions személyével kapcsolatos éles szembenállástól merőben eltérően szerdán a szenátusban egy kétpárti csoport előterjesztette azt a napok óta ígért javaslatot, amely törvénybe foglalná az Oroszország elleni szankciók enyhítésének tilalmát. A javaslatot a republikánus Lindsey Graham dél-karolinai és a demokrata párti Ben Cardin, marylandi szenátor jegyzi.

"Oroszország semmit sem tett, hogy megjutalmazzuk a szankciók enyhítésével" - fogalmazott Graham, és hangsúlyozta, hogy "a szankciók enyhítése jelenleg rossz jelzést küldene Oroszországnak és az orosz elnyomással farkasszemet néző szövetségeseinknek".

Ben Cardin szenátor a javaslat előterjesztésekor arról beszélt, hogy Washington elveszítené hitelét európai szövetségesei és az egész világ előtt, ha úgy enyhítene az oroszellenes szankciókon, hogy közben nincs ellenőrizhető előrehaladás a kelet-ukrajnai konfliktus rendezéséről kötött minszki megállapodások előírásainak megvalósításában.

A kétpárti javaslathoz csatlakozott mások mellett John McCain arizonai és Marco Rubio floridai republikánus szenátor, a demokraták közül pedig Sherrod Brown ohiói és Claire McCaskill missouri szenátor.  • Hírek
  • Hírek