Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Légicsapás ölte meg az al-Kaida veterán parancsnokát Szíriában

2017.02.09. 06:37

Egy február 4-i szíriai légicsapásban megölték Abu Hani al-Maszrit, az al-Kaida egyik veterán parancsnokát, aki még a 80-as években csatlakozott a terrorszervezethez, jelentette be szerdán az amerikai védelmi minisztérium. Al-Maszrit a Szíria északnyugat részén fekvő Idlíb közelében ölték meg. 

A parancsnok korábban kapcsolatban állt az azóta megölt Oszama bin Ladennel és Ajman az-Zavahrival, az al-Kaida jelenlegi vezetőjével is. Al-Maszri felügyelte az 1980-as és 90-es években az al-Kaida számos táborának létrehozását és működtetését Afganisztánban, ahol olyan terroristák ezreit toborozták, nevelték, képezték ki és fegyverezték fel, akik azután szétszóródtak a térségben és a világban, írta közleményében Jeff Davis, a Pentagon szóvivője.

A Pentagon közleménye szerint egy nappal korábban egy másik Idlíb közeli bombázásban tíz szélsőségest öltek meg egy, az al-Kaida által találkozóhelyként használt épületben.

Az Egyesült Államok szíriai légicsapásai sokáig az Iszlám Állam szervezete ellen irányultak, néhány hónapja azonban megsokszorozódtak az al-Kaidát célzó csapások. A Pentagon szóvivője szerint ezek a bombázások megroppantották "az al-Kaidának azt a képességét, hogy támadásokat szervezzen az Egyesült Államok vagy annak külföldi érdekeltségei ellen. 

Az északnyugati Idlíb tartomány területének többségét a szíriai lázadókkal szövetséges Dzsabhat Fatah as-Sám szervezet tartja ellenőrzése alatt. A szervezet korábban an-Nuszra Front néven az al-Kaida szíriai szárnyaként működött, tavaly azonban névleg szakított az al-Kaidával.

A Pentagon által sikeresnek mondott pénteki-szombati légicsapások után néhány nappal az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) arról számolt be, hogy 46 ember, köztük 24 civil halt meg kedden idlíbi dzsihadista célpontok ellen végrehajtott légicsapásokban. A nagy-britanniai székhelyű emigráns szervezet értesülései szerint ismeretlen felségjelű harci gépek kedd hajnaltól tíz hullámban támadták Idlíb kormányzóság székhelyét.

Dzsihadista célpontokat az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció és a Bassár el-Aszad szíriai elnökkel szövetséges Oroszország légiereje is rendszeresen támad Szíriában.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!