Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lemondott a korrupciós rendeletet jegyző román igazságügyi minszter

2017.02.09. 14:03 Módosítva: 2017-02-09 14:55:29

Lemondott hivataláról Florin Iordache, a román szociálliberális kormány igazságügyi minisztere csütörtökön.

Ő kezdeményezte azt a sürgősségi kormányrendeletet, amely enyhébben ítélte volna meg a korrupciós bűncselekményeket.

A kormány a múlt héten egy sürgősségi rendelettel akarta enyhíteni a büntető törvénykönyv hivatali visszaélésre, hanyag kezelésre, összeférhetetlenségre és bűnpártolásra vonatkozó cikkelyeit. 

Iordache azt mondta, hogy minden kezdeményezése törvényes és alkotmányos volt. A Szociáldemokrata Párt (PSD) politikusa a tavaly decemberi parlamenti választásokon képviselői mandátumot szerzett.

A rendelet a Romániában kitört tömegdemonstrációk hatására visszavonták. A tüntetések azonban ezután sem csitultak. Bukarestben vasárnap már az alig több mint egy hónapja megalakult kormány lemondását követelték. Sorin Grindeanu miniszterelnök azonban közölte, nem mond le.

A román alkotmánybíróság elhárította illetékességét a román alkotmánybíróság a büntető törvénykönyv és perrendtartás módosítását célzó, országos tiltakozási hullámot kiváltó sürgősségi kormányrendelet alkotmányosságának ügyében - írja az MTI. Arra hivatkozva utasították el - többségi szavazattal - a tartalmi normakontrollt, hogy csak hatályos jogszabályok alkotmányosságáról dönthet, a vitatott január 31-i kormányrendeletet viszont vasárnap a kormány egy újabb jogszabállyal hatályon kívül helyezte.

(Borítókép: A román kormány elleni tüntetésen a bukaresti kormányépület előtt 2017. február 8-án. Fotó: MTI/AP/Vadim Ghirda)