Valér
-1 °C
0 °C

Már Kínába is csak ujjlenyomattal lehet beutazni

2017.02.09. 10:55

A kínai hatóságok ettől a héttől elkezdenek ujjlenyomatot venni szinte minden külföldi állampolgártól, aki belép az országba – írja az MTI a pekingi közbiztonsági minisztérium közleménye alapján.

Az új rendszer először a Hongkonggal határos Sencsen repülőterén kezd majd működni, és folyamatosan kiterjesztik az ország összes határátkelőjére. Az új szabály minden 14 és 70 év közötti külföldire vonatkozik. Csak azoktól nem vesznek ujjlenyomatot, akik diplomata útlevéllel érkeznek, vagy akik államközi szerződés alapján mentesülnek ez alól. 

A minisztérium a belépők hatékonyabb szűrését reméli az intézkedéstől, és arra hivatkozik, hogy az ujjlenyomat-vétel világszerte bevett gyakorlat; hasonló intézkedéseket alkalmaz többek között az Egyesült Államok és Japán is.

Tavaly 76 millió külföldi lépte át a kínai határt, többnyire Dél-Koreából, Japánból, az Egyesült Államokból és Oroszországból. A legtöbb külföldi számára vízum kell a beutazáshoz, de az ezzel kapcsolatos előírásokat a turizmus fellendítése érdekében több területen enyhítették az elmúlt időszakban.